‘Enllaçats per la llengua’, mobilització també al País Valencià

  • Setze entitats promouen una campanya de defensa del català amb mobilitzacions el 7 i 9 de març

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2013 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Defensem la nostra llengua, abracem els centres educatius’ és el lema de llançament de la campanya que promouen setze entitats del País Valencià. El grup s’anomena ‘Enllaçats per la llengua’ i pren l’exemple de les mobilitzacions que es van fer a les Illes l’any passat. La campanya es fa per contestar ‘els atacs contra la llengua catalana arreu dels nostres territoris, orquestrats principalment pel Partit Popular’.

Les entitats impulsores de la campanya han convocat mobilitzacions el 7 i el 9 de març. ‘Abracem els centres educatius’ és el nom que porta l’acció del dia 7: una abraçada simbòlica als centres educatius per defensar l’ensenyament públic, de qualitat i en català. A les onze del matí es faran les abraçades als instituts i a les universitats, i a les cinc de la vesprada, als centres d’educació infantil i primària.

El dissabte 9 de març s’han convocat concentracions a les portes dels ajuntaments de tot el País Valencià i a les delegacions del govern espanyol a Alacant, Castelló i València. Seran concentracions per a ‘reivindicar la nostra llengua i manifestar el rebuig a les retallades que el govern valencià i el govern espanyol fan dels recursos i serveis públics, com també l’oposició a la proposta de la LOMQE’.

El manifest signat per les entitats convocants denuncia els atacs contra la llengua catalana i es referma en lluita pels drets lingüístics plens i el dret de viure plenament en català.

Els signants manifesten la defensa de polítiques lingüístiques d’equitat que impliquen avançar en la normalització de l’ús i el coneixement de la llengua, fer present el català a les administracions, a l’escola i als mitjans i fer del català la llengua comuna i de cohesió social.

‘Denunciem que tractar de forma igual les dues llengües oficials a l’ensenyament, com pretén el ministre Wert, en el context actual, resulta injust, ja que és l’únic àmbit en què es pot garantir el dret dels ciutadans a conèixer la nostra llengua’, diu el manifest.

Les entitats parlen de la necessitat de fer del català la llengua vehicular a l’educació, afavorir la immersió lingüística en contextos sociolingüístics adversos, als mitjans de comunicació públics, a l’administració, a la justícia i en els cossos de seguretat.

‘Enllaçats per la llengua’ vol aconseguir el ple coneixement del català per a tota la ciutadania: ‘És un acte de justícia amb la llengua i amb totes les persones que tenim el dret al seu ús i coneixement’, diuen.

‘Enllaçats per la llengua’ és una proposta nascuda a les Illes contra els intents de minoritzar el català a les escoles i les administracions públiques. Avui és una expressió que convoca a la unitat en la defensa de la llengua pròpia, més enllà de les Illes, també a la Franja, a Catalunya Nord, al País Valencià i al Principat de Catalunya.

A continuació, us oferim el manifest de la campanya íntegra:

Manifest d’Enllaçats per la Llengua

‘Enfront dels atacs contra la llengua catalana arreu dels nostres territoris, orquestrats principalment pel Partit Popular, les entitats signants d’aquest manifest:

–Ens refermem en la lluita per aconseguir el plens drets lingüístics i el dret irrenunciable a poder viure plenament en la llengua pròpia d’aquest país.

–Defensem polítiques lingüístiques d’equitat que passen per avançar en la normalització de l’ús i el coneixement de la nostra llengua, per fer present el català a les administracions, a l’escola, als mitjans de comunicació, etc., i per fer del català la llengua comuna i de cohesió social.

–Denunciem que tractar de forma igual les dues llengües oficials a l’ensenyament, com pretén el ministre Wert, en el context actual, resulta injust, ja que és l’únic àmbit en què es pot garantir el dret dels ciutadans a conèixer la nostra llengua. Encara queda molt camí per fer per a la plena normalització lingüística.

–Reivindiquem la necessitat de fer del català la llengua vehicular a l’educació, afavorint la immersió lingüística en contextos sociolingüístics adversos, alhora que volem capacitat en el coneixement i ús de diverses llengües els nostres alumnes.

–Defensem, així mateix, la necessitat de fer del català la llengua vehicular en els mitjans de comunicació públics, l’administració, la justícia i els cossos de seguretat.

–Volem aconseguir el ple coneixement del català per a tota la ciutadania, ja que és un acte de justícia amb la llengua i amb totes les persones que tenim el dret al seu ús i coneixement.

–Argumentem que la construcció d’una comunitat lliure i cohesionada només és possible sobre la base de garantir el coneixement per a tothom, siga quin siga el seu origen social o cultural.

Per tots aquests motius, les entitats i els moviments civils que hem liderat socialment les diferents respostes en defensa de la nostra llengua davant cada agressió i en cada lloc, creiem que ara és el moment d’una gran resposta general en tot l’àmbit de la nostra comunitat lingüística.

Enllaçats per la Llengua, proposta nascuda a les Illes enfront dels intents de minoritzar el català a les escoles i les administracions públiques, és avui una expressió que ens convoca a la unitat en la defensa de la llengua que ens és pròpia, més enllà de les Illes, també a la Franja, a la Catalunya Nord, al País Valencià i al Principat de Catalunya.

Amb aquest lema, doncs, hem convocat el dia 9 de març a una jornada general d’acció per la llengua, amb mobilitzacions enllaçades i simultànies.

Per la dignitat i per la igualtat!’

 
Organitzacions convocants al País Valencià:

Associacions de pares i mares: Confederació Gonçal Anaya, FAPA Enric Valor, FAPA Penyagolosa, FAPA València. Sindicats: CCOO, STEPV, UGT, BEA, Campus Jove, Contracorrent, SEPC. Entitats: ACPV, Ca Revolta, Endavant, Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua , Societat Coral el Micalet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any