Grillo refusa de pactar i presenta el cas sicilià com a model

  • A Sicília el Moviment 5 Estels permet al president de governar amb pactes ocasionals • Bersani es declara decebut

VilaWeb
Redacció
27.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El gran triomfador de les eleccions italianes i cap del Moviment 5 Estels, Beppe Grillo, va repetir ahir que no tenia intenció de formar coalició de govern amb cap partit. Amb tot, Grillo, que té la clau de la governabilitat del país, va fer un discurs una mica més conciliador i va presentar el cas sicilià com un possible model per a tot Itàlia. A Sicília el Moviment 5 Estels també és una força decisiva d’uns mesos ençà i, ara com ara, ha permès al president Rosario Crocetta, del centre-esquerra, de governar amb pactes eventuals. ‘Estudiarem llei per llei, reforma a reforma, i votarem segons cada cas’, va dir ahir Grillo, argüint que treballaria amb qualsevol que donés suport a les seves polítiques. ‘No és hora de parlar d’aliances permanents; el sistema ja ha caigut’, va sentenciar.

El cap del Partit Democràtic italià, Pier Luigi Bersani, es va declarar decebut i va reconèixer que el seu partit no havia guanyat les eleccions, tot i quedar primer en nombre d’escons, i que per això ara calia reaccionar amb humilitat als resultats electorals. ‘La nostra primera responsabilitat és representar el canvi, més que durant la campanya’, va dir, i va anunciar que el seu partit proposaria reformes bàsiques del sistema polític i donaria suport als més perjudicats per la crisi. Bersani va dir sentir-se serè i capaç de tirar el país endavant, i va descartar de dimitir. Alhora, va demanar un esforç a la resta de formacions, especialment al Moviment 5 Estels, per a poder governar. Com que el Partit Democràtic de Bersani ha estat el que ha obtingut més diputats a la cambra baixa, serà el primer que intentarà de formar govern.

El cap del Poble de la Llibertat, Silvio Berlusconi, va lamentar que la prima de risc s’hagués disparat arran dels resultats electorals i va acusar els mercats de ser ‘una mica boigs i anar a la seva’. ‘De la prima de risc fa un any no se n’havia sentit parlar; quina importància tenen els interessos que paga el deute públic italià en comparació amb l’alemany?’ Berlusconi, que va obtenir també uns resultats extraordinaris i frustrà la majoria de centre-esquerra al senat, va descartar cap acord amb Mario Monti i va obrir la porta a un pacte amb Bersani, a qui exigiria, això sí, ‘sacrificis’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any