Catalunya i Flandes organitzaran un viatge conjunt el 2014 per impulsar les economies i identitats pròpies

  • El president flamenc admet que no és partidari de la independència però reclama diàleg a Espanya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el seu homòleg de Flandes, Kris Peeters, van acordar ahir d’organitzar un viatge conjunt el primer trimestre del 2014 per potenciar les economies i identitats pròpies, amb l’objectiu comú de projectar-se al món. Sengles equips en determinaran la destinació o destinacions ben aviat. Ho van explicar acabada la reunió que van fer al Palau de la Generalitat, on havien analitzat i comparat la situació d’ambdós territoris. El president flamenc va dir que ell no era partidari de la independència, però sí de més autogovern, i va demanar diàleg a Espanya, talment com la Gran Bretanya fa amb Escòcia.

A més d’analitzar la crisi i les repercussions socials, els acords marc subscrits conjuntament i també els processos polítics que viuen, Mas i el seu homòleg flamenc van decidir de sumar esforços en l’àmbit diplomàtic i d’organitzar una missió empresarial conjunta el primer trimestre de l’any vinent. El president català va argumentar que Catalunya i Flandes eren dues economies molt obertes, amb la vocació de projectar-se internacionalment, i que volien cercar alguna destinació o destinacions on hi hagués interessos comuns per donar un missatge clar que els territoris poden actuar plegats.

Mas va explicar que Peeters ja li havia fet aquesta proposta ara fa un any, quan ell visità Flandes, i que ara s’havia decidit a  concretar-la per acomplir-la l’any que ve. Va reconèixer que la idea era molt nova, i va insistir en les semblances d’ambdós territoris, amb una base industrial molt potent, orientada a l’exterior, un sector serveis molt desenvolupat, una identitat pròpia i una llengua forta. ‘Això ens dóna personalitat per mirar de situar-nos millor en el món conjuntament’, va dir.

També van parlar sobre la situació de Catalunya i l’encaix amb Espanya, però no del referèndum que defensa Mas. Peeters va reconèixer que ell no és favorable a la independència de Flandes, perquè creu que l’estat federal belga encara pot aportar coses positives. Defensa, en canvi, que el centre de l’univers deixi de ser l’estat i ho siguin les regions.

Tanmateix, el president flamenc sí que va demanar a Espanya que dialogués per mirar de trobar una solució al problema català, igual com fa la Gran Bretanya amb Escòcia.

El president de la Generalitat va celebrar que Peeters hagués volgut escoltar el projecte de Catalunya encara que no el compartís al cent per cent. I va remarcar que al partit que governa Flandes i a CiU els unia una voluntat de tenir més autogovern.

Mas va remarcar que pretenia que Europa escoltés i veiés que el plantejament català era democràtic, pacífic i dialogant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any