Nou aval judicial al model d’immersió lingüística

  • Els magistrats del Suprem espanyol desestimen un recurs contra una interlocutòria del Tribunal Superior de Catalunya • L'havia presentat una família el març de l'any passat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem espanyol ha desestimat el recurs de cassació que havia interposat una família contra una interlocutòria del TSJC, el 8 de març del 2012. Aquesta interlocutòria avalava el sistema d’immersió lingüística a les escoles catalanes. L’alt tribunal de Catalunya hi admetia la introducció de l’espanyol per a les famílies que ho havien demanat, però no d’una manera generalitzada. Ara, el Suprem ratifica la decisió del TSJC i no qüestiona el sistema en sentit general. Amb tot, recorda que si una família ho demana s’ha de fer servir l’espanyol com a llengua vehicular en la proporció que la Generalitat estimi convenient al col·legi i en el curs on estudiïn els seus fills.

La família havia recorregut per primera vegada al Suprem contra la interlocutòria del TSJC el maig del 2006, quan un dels fills feia 2n d’ESO i l’altre 3r de primària. El pare, Feliciano Sánchez, sol·licitava que a l’escola dels fills l’espanyol hi fos introduït com a llengua vehicular proporcionalment i equitativa en relació amb el català, i també que les comunicacions, circulars i documentacions que enviés el centre fossin escrites en espanyol. D’aleshores ençà, s’han anat succeint uns quants recursos i sentències.

L’últim va ser un recurs al Suprem espanyol contra la interlocutòria del TSJC, el dia 8 de març del 2012, que avalava en general el model d’immersió lingüística, tot i que estimava la petició que havien fet tres famílies perquè els seus fills rebessin l’escolarització en espanyol.

Aquesta interlocutòria es va emetre arran d’una sentència del Suprem del desembre del 2010 que posava en qüestió la immersió. En la sentència feta pública ahir, en canvi, els magistrats del TS no posen en qüestió tot el sistema, per bé que recorden que la Generalitat ha d’atendre la petició dels pares que demanin l’espanyol com a llengua vehicular.

A la sentència d’ara, el Suprem diu que aquesta escolarització s’ha de fer amb l’espanyol com a llengua vehicular en la proporció que la Generalitat cregui adient, en aquell col·legi i aquell curs on estudiïn els fills del recurrent.

Rigau diu que la sentència deixa fora de joc el ministre Wert 

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, considera que la sentència del Suprem avala el model d’immersió lingüística escolar a Catalunya. A més, assegura que la Generalitat ha complert les sentències anteriors. Segons ella, el TS confirma que es podrà mantenir l’atenció individualitzada als nens que ho sol·licitin, sense canviar tot el sistema. Ara, per Rigau, el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, hauria de canviar o els articles de la LOMCE o l’argumentari, perquè es palesa que la Generalitat compleix la llei.

Somescola.cat celebra que la sentència permeti de continuar treballant normalment

Segons Somescola.cat, que aplega les principals entitats dels país en l’àmbit educatiu, la sentència del Suprem permet que les escoles i instituts de Catalunya puguin continuar treballant amb normalitat. La plataforma recorda que el model d’immersió lingüística, una vegada més, és avalat per les instàncies judicials espanyoles. Amb tot, alerta que l’avantprojecte de la llei Wert fa preveure una nova legislació espanyola que atacarà de soca-rel el model d’èxit d’immersió lingüística a les escoles catalanes. Finalment, demana que es deixi de judicialitzar l’ensenyament català, perquè es puguin dedicar tots els esforços i recursos a millorar la qualitat i l’eficàcia del nostre model educatiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any