El principal diari escocès debat sobre les relacions amb Catalunya

  • Un editorial de VilaWeb centra les reflexions del Herald • A 'No som Escòcia', Partal hi proposava la comparació dels casos català i escocès

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’editorial de divendres passat de Vicent Partal, director de VilaWeb, ha obert un petit debat a Escòcia. L’article, intitulat ‘No som Escòcia‘, tractava de la derrota de l’opció independentista escocesa en una prova de referèndum, a la Universitat de Glasgow. Avui, David Leask, el columnista del diari escocès més important, The Herald Scotland, publica ‘Com ens veuen els altres: la mirada de Catalunya‘, on pren de base l’editorial de VilaWeb i l’acompanya de reflexions sobre l’estat actual dels independentismes escocès i català.

‘Encara s’ha de veure a què es refereix el president Mas quan parla d’independència. Però més del 70% de la població de Catalunya, segons les darreres enquestes, vol que arribi. Cal comparar aquestes dades amb el terç dels escocesos que dóna suport a la independència’, diu Leask.

‘El suport al Partit Nacional Escocès en totes les enquestes per al parlament escocès és més gran que el suport a la independència. Cap partit catalanista, incloent Esquerra –soci formal de l’SNP–, no pot aspirar al suport que té actualment la independència.’

El columnista escocès parla de l’estima que s’han demostrat els independentistes catalans i escocesos d’uns quants anys ençà i es demana si els camins diferents que ha pres cada procés sobiranista poden haver afectat aquest sentiment.

D’una altra banda, recorda que els independentistes catalans citen sovint l’actitud del govern britànic envers el referèndum escocès per donar força als seus arguments.

En definitiva, com feia l’editorial de Partal, compara les situacions contràries de Catalunya i Escòcia. Catalunya té la majoria, però des de Madrid no li deixen fer el referèndum; Escòcia pot fer el referèndum d’acord amb el govern britànic, però no té la majoria per guanyar-lo.

Al final de l’article, Leask qüestiona si l’estimació que tenen els nacionalistes escocesos per Catalunya és corresposta pels catalans. I respon: ‘Estic segur que sí.’ I encara demana: ‘Els nacionalistes escocesos tenen allò que cal per corregir els errors percebuts per Partal?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any