Chacón assegura que Navarro l’ha ratificada i no ha acceptat que deixi l’escó al congrés espanyol

  • No votarà amb el PSC pel dret de decidir · Els altres 13 diputats socialistes catalans donaran suport a les resolucions de CiU i ICV

VilaWeb
Redacció
26.02.2013 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-ministra i cap de llista del PSC a les últimes eleccions espanyoles, Carme Chacón, no votarà amb el PSC a favor del dret de decidir avui a la tarda, segons que ha explicat ella mateixa als mitjans abans d’assistir a la reunió del grup socialista al congrés. Chacon ha afirmat (àudio) que ‘per coherència’ amb el programa amb què es va presentar a les llistes no donaria suport a cap de les resolucions de CiU, ICV (que comptaran amb el ‘sí’ del PSC) i d’ERC.

Carme Chacón s’ha explicat així: ‘Crec fermament en l’entesa entre Catalunya i Espanya. Crec en una Catalunya forta respectada dins d’una Espanya que reconegui la seva diversitat. Fa quinze em vaig presentar amb aquest programa electoral per Barcelona, i aquestes són les meves conviccions i el meu compromís amb els ciutadans. Per això avui no votaré les resolucions dels tres partits que han començat un procés de ruptura de Catalunya amb Espanya’, ha anunciat als periodistes, i ha afegit que sempre que s’havia sotmès a la disciplina de partit en contra de les seves conviccions, s’havia equivocat.

Chacón ha explicat que ja havia comunicat la decisió al primer secretari del PSC, Pere Navarro, i que havia posat l’escó a la seva disposició. Però més tard ha explicat que Navarro l’ha ratificada i no ha acceptat que deixi l’escó de diputada.

No ha aclarit si votaria en contra o si s’abstindria, ni tampoc si hi podia haver algun altre diputat del PSC que fes com ella. 

La posició dels altres diputats del PSC

‘Avui votarem diferent al PSOE amb total seguretat. Les posicions estan molt clares, fa temps que són públiques, i discrepants. Avui es concreten en una posició parlamentària’, havia dit abans a RAC-1 Francesc Vallès, coordinador dels diputats i senadors del PSC a Madrid. Es referia al fet que, tal com va anunciar ahir Pere Navarro, els diputats socialistes catalans votaran avui al congrés espanyol a favor de les resolucions de CiU i ICV a favor de promoure una consulta sobre el futur de Catalunya.

Després de les converses dels socialistes catalans i espanyols durant les darreres hores d’ahir, totes dues bandes van admetre que hi votarien diferentment. El PSOE indica que ‘és la constatació d’una discrepància de fons ja coneguda’.

Una de les incògnites, ara ja resolta, era saber si efectivament tots els catorze diputats del PSC al congrés votarien a favor del dret de decidir. Però Chacón ha fet bandera més d’una vegada del discurs del PSOE contra el dret de decidir dels catalans. I ho ha fet de manera molt contundent i mitjançant diaris com El Mundo. ‘Entenc que Carme Chacón votarà el mateix’, havia dit Vallès.

Els diputats seran sancionats

El PSOE sancionarà finalment els diputats del PSC que trenquin la disciplina de vot i donin suport a les propostes de resolució de CiU i ICV a favor de celebrar una consulta a Catalunya. En un primer moment la direcció dels socialistes espanyols havia dit que no hi hauria cap sanció, però a migdia, i després de l’anunci de Chacón de desmarcar-se del PSC, ha canviat de parer.

El perquè del vot, segons Navarro

Navarro va anunciar que els diputats a Madrid hi votarien a favor i ho va justificar dient que els textos presentats per CiU i ICV a la cambra espanyola eren diferents del que s’havia votat al parlament. Va subratllar que ara es demanava un diàleg entre els governs per a fer una consulta. D’aquesta manera, el cap del PSC assumeix que es votarà diferent del PSOE i, per bé que admet que encara no ha parlat amb diputades com ara Carme Chacón, té coll avall que el PSC votarà sí unànimement.

Navarro tampoc no va dir quines serien les conseqüències si alguns diputats del PSC a Madrid no acataven la decisió de la direcció. Cal recordar que els quatre diputats del parlament que no van votar i van desobeir la instrucció del partit en la votació de la declaració de sobirania van ser expedientats i multats.

En canvi, no va explicar si donarien suport a la resolució pel dret de decidir presentada per ERC al congrés espanyol. Els republicans demanen que es facin les modificacions oportunes per poder convocar lliurement referèndums sobre les qüestions que es vulguin i sense necessitat d’autorització estatal prèvia. També volen que els referèndums siguin vinculants, no únicament consultius.

El text de les tres resolucions presentades

CiU: ‘Instar el govern a començar un diàleg amb el govern de la Generalitat, per possibilitar la celebració d’una consulta als ciutadans de Catalunya per a decidir el seu futur.’

ICV: ‘Instar el govern a negociar amb les forces parlamentàries de Catalunya la celebració d’un referèndum que permeti de saber la voluntat de la ciutadania de Catalunya sobre el seu futur polític, utilitzant els mecanismes legals previstos.’
 
ERC: ‘Instar el govern a autoritzar tots els referèndums que sol·licitin les comunitats autònomes i corporacions locals.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any