Grillo trenca la política italiana

  • El moviment de l'humorista és el partit amb més vots · Berlusconi reapareix i s'imposa en el senat · L'esquerra governarà gràcies a la suma d'escons al voltant de Bersani a la cambra de diputats

VilaWeb
Redacció
26.02.2013 - 02:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ha estat una nit de sorpreses. El Moviment 5 Estels de l’humorista genovès Beppe Grillo ha trencat el sistema polític italià i, venint del no-res, ha obtingut uns resultats espectaculars, amb més d’un 25% dels vots en la cambra dels diputats i gairebé un 24% al senat i esdevenint el partit amb més vots d’Itàlia. La sorpresa és majúscula, també a la Unió Europea, que tem el missatge radical del guanyador de les eleccions. Grillo, que no va fer declaracions a la premsa italiana durant la campanya, ràpidament ha avisat que els altres partits faran una gran coalició contra ells. Però també ha dit que així només aconseguiran de ‘retardar una mica la seva mort’.

Malgrat ser el partit amb més vots, les coalició de centre-esquerra i de dreta aconsegueixen més escons tant al senat com a la cambra dels diputats. Ara, el bon resultat de Grillo, que es nega a pactar ni amb Bersani ni amb Berlusconi, complica la formació d’una majoria clara al senat.

Situació ingovernable

En efecte, a la cambra dels diputats el centre-esquerra pot formar majoria pels pèls, però al Senat la situació és de blocatge, perquè Berlusconi ha aconseguit la majoria de senadors (116), superant la coalició de Bersani, que n’ha aconseguit 113. Els 18 senadors de Monti són insuficients per a Bersani per arribar a la majoria absoluta de 158. Grillo té 54 senadors, però ja va deixar clar que no pensava pactar ni amb Bersani ni amb Berlusconi.

L’altra gran sorpresa ha estat Silvio Berlusconi. Fa unes setmanes que ningú no en donava res i, amb una remuntada espectacular, ha aconseguit la majoria al senat, on gairebé hi ha un empat tècnic amb el centre-esquerra, cosa que fa el país gairebé ingovernable. A la cambra baixa el Partit Democràtic, que ho tenia tot a favor i s’ha trobat sorprès per Grillo i Berlusconi, s’aliarà amb Monti, que ha rebut un càstig rotund, per a formar govern. Ho farà gràcies als escons aconseguits entre tots els partits que donaven suport a Bersani. Hi tindran la majoria aritmètica, però serà un govern feble que ningú no creu que pugui durar gaire, sobretot tenint en compte que al senat l’esquerra no té pas la victòria assegurada.

La derrota de Monti, que només ha aconseguit el 10% dels vots, és un missatge dur a la Unió Europea. Monti va ser imposat com a primer ministre sense passar per les urnes, i això li llevà legitimitat.

Grillo guanya a l’Alguer

A l’Alguer, Grillo i el Moviment 5 Estels han guanyat les eleccions, amb un sorprenent 31% dels vots. La coalició d’esquerra de Bersani ha quedat en segon lloc i els independentistes sards, repartits en tres llistes diferents, han obtingut el 3,4 per cent dels vots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any