Junqueras, obert a una coalició CiU-ERC per a la independència

  • Considera aquesta opció en cas que el govern espanyol tombés la consulta · Desestima que hi hagi més d'una pregunta

VilaWeb
Redacció
25.02.2013 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha descartat d’entrar a formar part del govern que presideix Artur Mas, si no és que la consulta sobre la independència, prevista per al 2014, es fes ara.  En canvi, ha obert la porta un cop més a constituir per les pròximes eleccions una candidatura conjunta entre CiU i ERC en cas que s’arribessin a convocar eleccions plebiscitàries amb un programa comú de mínims per a la independència. Junqueras ha fet aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Segons Junqueras, Mas pot fer arribar les ànsies d’autodeterminació ‘a determinats àmbits i convèncer a determinats sectors’, i ERC pot fer-ho en altres sectors de la societat catalana.

També ha lamentat que des de CiU es vulgui fer una consulta amb més d’una pregunta. Ha destacat, això no obstant, que en l’actual context Artur Mas és ‘el millor líder que pot tenir Catalunya’.

Junqueras ha defensat seguir en l’oposició i donar suport al govern externament perquè així ERC té més ‘mecanismes de seguretat per controlar el que fa el govern’. Per exemple, pel que fa a retallades en les nòmines dels empleats públics.

‘Intentarem ajudar el govern, per tots els mitjans’, ha dit. Però ERC insta la Generalitat i a tots els consellers a explicar per què l’estat porta a les finances catalanes cap a un carreró sense sortida.

Ha assegurat també que ERC i el govern ja analitzen els pressupostos, i ha celebrat que des de la Generalitat s’admeti que no és possible complir amb el sostre de dèficit que imposa l’estat. Segons Junqueras, si el 6,3% de dèficit que Espanya ha de fer el 2013 es repartís de forma proporcional en funció del nivell de despesa entre les diferents administracions, les autonomies podrien tenir un marge ‘de com a mínim una mica més d’un 2%’ , la qual cosa permetria a la Generalitat estalviar fins a 2.600 milions en retallades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any