Bárcenas va deixar constància davant notari de les donacions i els receptors del PP

  • Fou a mitjan desembre passat

VilaWeb
Redacció
22.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas va anar a una notaria el 14 de desembre de 2012 per deixar constància que ell i Álvaro Lapuerta, el tresorer anterior, eren els responsables de controlar un compte de donatius al PP entre el 1994 i 2009. En aquest compte s’hi detallen els noms dels donants i els receptors dels fons. Això consta en un informe que la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia ha lliurat al jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz.

Aquesta declaració davant el notari, a què ha tingut accés l’ACN, es va fer un mes abans de saber-se que Bárcenas tenia un compte a Suïssa per valor de 22 milions d’euros.  

Segons l’informe de la UDEF, Bárcenas va declarar que disposava d’aquests registres dels donatius que el PP havia rebut entre el 1994 i el 2009 i del repartiment que se n’havia fet. Als documents s’hi recullen detalladament els noms dels donants i els perceptors dels fons.   

L’informe diu literalment que el 14 de desembre del 2012 Bárcenas ‘compareix davant el notari Andrés Domínguez Nafria i atorga una acta de manifestació de fets, en protocol 5.133, amb el següent tenor literal: Que ha estat responsable, juntament amb Álvaro de Lapuerta, del control dels ingressos i despeses de l’epígraf “Donatius del PP” entre els anys 1994 i 2009’.

Sobre Bárcenas, el document també diu que ‘manifesta que en aquest compte analític hi reflecteix exclusivament els ingressos obtinguts pel concepte de donatius i la corresponent aplicació en concepte de despeses, que el corresponent suport documental és visat per ambdós [ex-tresorers] com a responsables de l’ús d’aquests fons i que s’hi reflecteix amb detall els noms dels donants i dels perceptors dels fons’.

Segons El País, el mitjà que va fer pública la suposada comptabilitat secreta de Bárcenas, aquesta declaració casa amb els documents publicats el 31 de gener, en què apareixen com a perceptors d’aquests fons membres de la cúpula del PP: des de Mariano Rajoy i Maria Dolores de Cospedal a Rodrigo Rato i Javier Arenas.  

Bárcenas declararà dilluns

Abans-d’ahir la fiscalia anticorrupció va enviar un escrit al jutge Ruz en què parlava de ‘múltiples i contundents indicis’ de la comissió d’un seguit de delictes per part de Bárcenas. La fiscalia també va demanar al jutge que prengués mesures preventives després de la declaració que Bárcenas havia de fer dilluns a migdia.  

L’ex-tresorer del PP haurà de respondre les preguntes del jutge, del fiscal i també de l’Associació d’Advocats Demòcrates per Europa (Adade) que exerceix d’acusació particular en la peça separada del cas Gürtel pel compte suís.  

D’una altra banda, el jutge va rebre també abans-d’ahir un informe de l’Oficina d’Investigació i Frau (ONIF), dependent del Ministeri d’Hisenda, segons el qual Bárcenas va eludir el pagament d’1.085.416 euros en IRPF i impost del patrimoni el 2007.

 

Més informació: Entitats catalanes presenten una querella criminal contra Bárcenas

[VÍDEO] Veriueu-ho: Del reggae de Bárcenas als cops de porra de la Primavera Valenciana

La connexió valenciana amb els papers de Bárcenas

El gest obscè de Bárcenas a la premsa

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any