El MWC, desxifrat

  • El congrés d'enguany supera totes les xifres anteriors gràcies al trasllat al recinte de Gran Via

VilaWeb
Redacció
25.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui comença el vuitè Mobile World Congress (MWC) que es fa a la capital catalana i, com cada any, les macroxifres d’aquest esdeveniment continuen augmentant. GSMA, l’associació d’operadores mòbils que hi ha darrere el congrés, presenta les xifres previstes com un rècord: més de 70.000 visitants i un 34% més d’espai d’exposició, que s’acosta als 100.000 metres quadrats. Tot plegat és gràcies al trasllat del firal de Montjuïc als vuit pavellons de Gran Via-l’Hospitalet.

Una mostra de les ‘xifres de rècord’ és que els organitzadors preveien que es trigaria tres anys a omplir tot aquest espai, i ja s’ha aconseguit. Per això, a més de l’àrea de la Gran Via, ara rumien si tornar a fer ús del recinte de Montjuïc, a partir de l’any vinent. ‘Montjuïc ocupa un lloc al nostre cor, però el creixement del MWC ens obliga a traslladar-nos a un espai més gran’, reconeixia John Hoffman, de GSMA.

Les instal·lacions de Gran Via donen molt d’oxigen al congrés: es duplica l’espai total respecte de Montjuïc, de 120.000 metres quadrats a 240.000, i el d’estands s’amplia de 70.500 metres quadrats a 94.000. Els visitants, a més, disposaran de mig centenar de llocs de menjar repartits per tot el recinte i 270 punts de connexió wi-fi. També hi ha nous espais de treball i reunió entre pavellons i zones verdes, a més de connexions de transport amb autobús, llançadores amb hotels i l’aeroport i una millora de l’organització dels taxis. Un miler de vigilants privats i 1.600 policies hi han de garantir la seguretat i la mobilitat. Només hi ha un aspecte que es redueix, amb el trasllat a Gran Via: el del consum d’electricitat, d’un 31%, gràcies a les 18.000 plaques solars instal·lades.

Si hi creix l’extensió, també hi creix l’assistència prevista: més de 70.000 visitants de tot el món, que superen els 67.000 de l’any passat. Quant al nombre d’empreses presents, serà si fa no fa el mateix, 1.500, una setantena de les quals són del país. També hi haurà delegacions oficials de més de 140 estats i organismes internacionals.

Així mateix, repeteix, i augmenta, el programa de conferències, que tractaran des de les estratègies de mobilitat dels operadors a les operacions al núvol, passant per plataformes mòbils d’innovació o el futur de les telecomunicacions. Aniran a càrrec de quasi tres-cents ponents: des de directius i consellers delegats d’AT&T, Deutsche Telekom, Ericsson, General Motors, Nokia, NTT Docomo, Qualcomm, Telefónica i Vodafone, fins a caps de companyies i fundacions com ara CNN Digital, Dropbox, Foursquare, Jupiter, Mozilla i Nielsen. Un ampli grup d’oradors, amb perfils ben diversos i de tots els sectors d’una indústria que preveu multiplicar per més de seixanta el volum de negoci els cinc anys vinents.

El 2016, per exemple, es calcula que hi haurà 9.000 milions de connexions mòbils al món, més que no pas persones. Ara, solament 1.500 milions seran telèfons mòbils: la resta de connexions a la xarxa s’establiran des de dispositius no telefònics. En el terreny de continguts, la batalla de les aplicacions es preveu llarga. Hom creu que el 2016 es descarregaran 150.000 milions d’apps en dispositius mòbils, una xifra immensa en comparació amb els 5.300 milions de l’any passat. És una tendència imparable, que ha ajudat a traslladar el negoci de les operadores de les converses de veu cap al trànsit de dades. Per això, les grans companyies telefòniques treballen en noves xarxes, com la Long Term Evolution (LTE), l’últim projecte d’estàndard de xarxes de telefonia mòbil que ha de permetre molta més velocitat i l’arribada definitiva de l’anomenada ‘internet dels objectes’.

Amb totes aquestes xifres damunt la taula, juntament amb la progressió a l’alça anual del MWC, el GSMA és optimista sobre l’impacte econòmic del congrés a la ciutat, i calcula que se superaran les xifres d’ara fa un any, quan es va tancar amb la injecció directa de 301 milió d’euros en l’economia local i la creació de 6.485 llocs de feina temporal. Refermen l’optimisme els hotels de l’àrea de Barcelona, que ja fa dies que ho tenen tot ocupat, amb un volum de negoci de 23 milions d’euros.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any