El sí a la independència podria superar el 70% en el referèndum

  • Els vots negatius no arribarien al 30% • Segons el CEO, la majoria partidària de la independència de Catalunya continua augmentant

VilaWeb
Redacció
21.02.2013 - 12:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El percentatge de gent que votaria sí a la independència continua augmentant, segons les dades de l’últim baròmetre del CEO. Si demà hi hagués un referèndum, un 54,7% votaria sí a la independència; un 20,7% votaria no i un 17% s’abstindria. Hi ha un 6,4% dels enquestats que no sap què votaria o que no contesta. Aquestes dades que ofereix el CEO parlen del percentatge de la població, però no indiquen el percentatge de sí i de no en un referèndum. El sí superaria el 72% i el no, en canvi, no arribaria al 23%.

Per fer aquesta projecció de dades, no hem tingut en compte el 6,4% d’enquestats que diu que no sap què votaria o que no respon, perquè no els podem atribuir ni al sí ni al no. Agafem, doncs, el 54,7% del sí i el 20,7% del no com a suma de participació en el referèndum. El 75,4% que sumen els vots afirmatius i els negatius són el 100% de la participació, de tal manera que el resultat final seria que el sí obtindria un 72,5% dels vots i el no, un 27,5%.

La gran majoria dels qui votarien que sí a la independència ho faria per raons econòmiques (29,4%), seguit del fet que ‘Catalunya milloraria’ (18,8%), per la incomprensió per part de la resta de l’estat espanyol (14,7%), per guanyar capacitat de decisió (13,5%), per un sentiment identitari (10,7%), etc.

El motiu més esgrimit pels partidaris del no és la preservació de la unitat d’Espanya (31,2%), el sentiment identitari (18,6%), perquè pensa que no seria positiu per a Catalunya (14,6%) i perquè troba que la independència és inviable (12,5%).

Més sentiment catalanista que no espanyolista

A la pregunta sobre quin és el sentiment dels enquestats, la resposta és la següent:

Només espanyol, 2,9%
Més espanyol que no català, 2,7%
Tan espanyol com català, 35,1%
Més català que no espanyol, 27,9%
Només català, 29,1%

En l’enquesta també es demana quina és la relació amb Espanya que es prefereix. L’opció de l’estat independent és la que guanya, seguida, a força distància, de la d’un estat dins d’una Espanya federal. Aquests són els resultats:

Una regió d’Espanya, 4,4%
Una comunitat autònoma d’Espanya, 20,7%
Un estat dins una Espanya federal, 22,4%
Un estat independent, 46,4%

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any