El nou full de ruta de l’ANC: consulta abans del 31 de maig de 2014

  • L'entitat fa pública la proposta de nou full de ruta que sotmetrà a votació a l'assemblea general del mes que ve

VilaWeb
Redacció
21.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol que la consulta o referèndum sobre la independència de Catalunya es faci abans del 31 de maig de 2014. Ho exposa en la proposta d’un nou full de ruta (pdf) que féu públic ahir i que es votarà en l’assemblea general del 16 de març a Girona. Aquest document ha estat elaborat pel secretariat nacional de l’ANC amb l’objectiu d’arribar a la primera meitat de l’any que ve en unes condicions socials que garanteixin el sí a la independència.

L’ANC assegura que farà tant com calgui ‘per tal que el procés de secessió sigui com més ràpid millor. En aquest sentit, es farà un seguiment exhaustiu dels compromisos i tempos establerts’ en el pacte entre CiU i ERC. ‘Amb l’esperit manifestat de màxima celeritat, cal haver materialitzat la consulta abans del 31 de maig de 2014’, diu el document.

Abans d’això, l’ANC pensa que ‘cal aconseguir que tots els partits que defensaven el dret de decidir en les passades eleccions del 25 de novembre de 2012 donin suport a les accions del govern català adreçades a fer la consulta, sempre que aquesta consulta es fonamenti en la sobirania del poble català i es mantingui en els temps compromesos’.

Un cop establerta la data de la consulta, i convençuda de la victòria de l’opció independentista, l’ANC vol que el govern presenti ‘un calendari detallant el procés post-referèndum de transició cap a l’estat sobirà. Idealment, el procés culminarà en una cerimònia solemne de cessió definitiva i pacífica de poders per part del cap d’estat espanyol i de constitució formal del nou estat català’.

En el cas que l’estat espanyol no accepti que s’organitzi un referèndum o consulta, l’ANC donarà suport a les accions de la Generalitat o el parlament encaminades a assolir la independència, inclosa la declaració unilateral. ‘En última instància, i en cas d’inhabilitació de les nostres institucions de govern nacional, l’ANC promourà una assemblea de càrrecs electes o una assemblea constituent perquè proclamin la independència i es mobilitzarà perquè, mitjançant la resistència pacífica i la desobediència total, es forci la inhibició dels poders espanyols i es reinstauri l’estat de dret amb un govern propi sobirà.’

També promourà la creació d’una ‘taula de partits i entitats per a la consecució de l’estat propi (que pot ser el Consell Català de la Transició Nacional, si aquest s’acaba formant) constituïda per partits i entitats que facin un compromís explícit per l’obtenció de la independència.’

Més endavant, el full de ruta diu: ‘L’ANC promourà, en la mesura del possible i amb escrupolosa neutralitat, la unitat d’acció de la ciutadania, les institucions i les forces polítiques i socials, consensuant objectius comuns. Si es considera necessari, l’ANC pot promoure la formació d’una coalició unitària independentista en unes hipotètiques eleccions futures.’

I afegeix: ‘Cal continuar el diàleg social sobre els fonaments bàsics que han de constituir el nou estat català i, en concret, la nova constitució catalana. Cal consolidar els mecanismes adients per al debat, l’anàlisi i la participació, i promoure la producció dels estudis i propostes necessaris que aportin rigor, solvència i credibilitat al debat.’

També es compromet a treballar per la insubmissió fiscal i a col·laborar en actes de desobediència civil i resistència col·lectiva pacífica.

Mentrestant, la principal tasca de l’ANC en aquesta fase serà d’estendre el missatge independentista a la població encara indecisa i fomentar la reflexió, implicació i participació de tothom en el projecte, ‘per combatre la falsa idea que el discurs independentista perjudica la sortida de la crisi’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any