El dia que van furtar la samarreta d’Urdangarin

  • El Komando Avellana va robar-la el 2001 de l'espai d'homenatjats al Palau Blau-grana · Tornen a sortir veus que demanen que es retiri

VilaWeb
Redacció
19.02.2013 - 11:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 30 de maig de 2001, el Barça i el Reus Deportiu es disputaven al Palau Blaugrana la semifinal del play off pel títol de la lliga d’hoquei. L’afecció reusenca es va aplegar a la zona on hi ha penjades les samarretes d’homenatge als jugadors més destacats del FC Barcelona. Acabat el partit, la samarreta d’Iñaki Urdangarin havia desaparegut. El robatori va ser reivindicat per l’anomenat Komando Avellana – Grup d’Alliberament Nacional (KAGAN) a través d’un comunicat en què instava a eliminar els ‘símbols monàrquics i imperialistes d’un recinte que hauria de simbolitzar alguna cosa més que un club’.

Durant aquesta dècada, el comando ha ensenyat la samarreta en diverses fotografies. Paral·lelament, la samarreta amb el nom de l’ex-jugador va ser reemplaçada a la galeria de la fama del Palau, on continua penjada.

Fa un any, arran de l’escàndol de presumpta malversació de diners públics que implica Urdangarin, es va posar damunt la taula la possibilitat de retirar la samarreta, però el Barça ho va descartar, apel·lant a la presumpció d’innocència i al paper d’Urdangarin ‘en la història del barcelonisme’. 

El cas Nóos ha anat prenent més envergadura, sobretot després de la declaració de l’ex-soci d’Urdangarin, Diego Torres, aquest passat cap de setmana. Torres va lliurar al jutge uns dosc-cents correus dels quals es desprèn que Urdangarin feia negocis amb Corinna Sayn-Wittgenstein i tots dos n’informaven directament al rei Juan Carlos.

‘Què fem amb la samarreta?’

Mentrestant, en l’espai reservat als homenatjats al Palau Blaugrana hi continua penjant les samarretes d’Urdangarin –que és patró de la Fundació del Futbol Club Barcelona–, Andrés Jiménez, Nacho Solozábal, Epi, Joan Sagalés, Òscar Grau, Enric Masip i David Barrufet. Una situació que incomoda alguns seguidors, com posa de manifest el blocaire Jordi Mayoral, soci del Barça i impulsor de la plataforma Èxit Blaugrana. En un article, proposa que es retiri la samarreta d’Urdangarin de la galeria de la fama ‘perquè és humiliant que es continuï exaltant la seva figura’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any