Sospites de guerra bruta del CNI contra el procés sobiranista a Catalunya

  • ERC considera que utilitza recursos del contra-terrorisme gihadista · CiU vol que comparegui el director del CNI

VilaWeb
Redacció
18.02.2013 - 17:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els serveis d’itel·ligència de l’estat espanyol, mitjançant el CNI, podrien utilitzar agències privades de detectius, com Método 3, per controlar polítics, empresaris i periodistes de Catalunya en ple procés de transició nacional. Aquesta és la sospita que han expressat tant ERC com CiU arran de la publicació d’un comentari a Twitter del secretari general del principal sindicat de la policia espanyola, el SUP. José Manuel Sánchez Fornet deia que els serveis secrets dels estats, com l’espanyol, fan servir de tapadora empreses de seguretat i agències de detectius.

‘Els serveis secrets de tots els països, fins i tot d’Espanya, tenen agències de detectius i empreses de seguretat com a tapadores’, va escriure José Manuel Sánchez Fornet a Twitter. Ell mateix piulava després: ‘Aquestes empreses treballen normalment però aboquen la informació d’interès al seu enllaç, l’agent en qüestió. Método 3 és això’.

La portaveu d’ERC, Anna Simó, ha advertit aquest dilluns de la possible utilització del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) contra el procés sobiranista a Catalunya, a través de l’espionatge de polítics, empresaris i periodistes. ‘Si això fos així, seria un escàndol’, ha afirmat la portaveu republicana, que ha avançat que ERC ha presentat al congrés una bateria de preguntes al respecte.

‘Volem saber quines són les vinculacions del CNI amb Método 3 -l’agència d’espionatge que, entre d’altres, va enregistrar la conversa entre Alícia Sánchez-Camacho i l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola- o altres agències de detectius privats’, ha declarat Simó.

Els republicans desconfien de la bona voluntat del CNI i Simó ja ha advertit que la intel·ligència espanyola podria estar fent servir males arts per posar traves al procés sobiranista a Catalunya. La portaveu republicana ha recordat que el CNI va incrementar els efectius a Catalunya en la lluita contra el terrorisme gihadista i que ara podria fer servir aquesta estructura per espiar els responsables polítics relacionats amb el procés sobiranista.

El grup d’ERC al congrés espanyol ja ha presentat diverses preguntes parlamentàries perquè el govern espanyol aclareixi si el CNI ha contractat els serveis d’agències d’investigació privades per fer encàrrecs que sobrepassen les funcions de l’agència d’intel·ligència, i si aquests encàrrecs han servit per espiar polítics catalans. ‘Demanem transparència’, ha destacat Simó, que ha recordat que ERC ha estat vetada repetidament de participar en la comissió d’afers secrets del congrés. La portaveu d’ERC ha criticat, a més, que la policia espanyola exclogui els mossos d’esquadra de la investigació oberta per la suposada trama d’espionatge a Catalunya.

CiU vol que comparegui el director del CNI

El secretari general de CiU i portaveu al congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha anunciat que demanarà una reunió de la Comissió de Despeses i Fons Reservats del congrés perquè hi comparegui el director del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) i expliqui quines relacions té amb l’agència Método 3. Duran ha vinculat l’informe de la UDEF sobre els presumptes comptes de la família Pujol i d’Artur Mas a Suïssa amb la conversa gravada entre l’ex-parella de Jordi Pujol Ferrusola i la presidenta del PPC. Duran ha parlat de ‘fets estranys’ i ‘actituds contra CiU’ en plena campanya.

Duran ha reiterat allò que tant CDC com UDC ja han dit en les darreres hores: cap dels dos ha encarregat cap feina d’espionatge, ni per seguir altres partits ni per investigar-se entre ells o membres de la pròpia federació. Per això, Germà Gordó, Xavier Martorell i la pròpia CDC es querellaran contra el diari ‘El Periódico’ per les informacions que així ho afirmen. Segons ell, és d”una lògica aplastant’ que CDC no encarregaria espiar Felip Puig i Joana Ortega per després nomenar-los conseller i vice-presidenta del Govern, respectivament.

Reiterat això, el líder d’UDC ha anunciat que reclamaran la compareixença en la Comissió de Despeses i Fons Reservats del Congrés del director del CNI, Félix Sanz, perquè aclareixi si la intel·ligència espanyol té alguna relació contractual amb l’agència Método 3 i si s’ha encarregat algun espionatge relacionat amb Catalunya.

El també portaveu de CiU al Congrés ha confiat que el PP no vetarà aquesta compareixença tenint en compte que vol esbrinar la veritat. ‘M’estranyaria moltíssim, i no es ironia, que un partit que desitja arribar al fons de la veritat, que s’escandalitza perquè hagin punxat una conversa seva, posés pals a les rodes’, ha argumentat.

I precisament sobre la conversa gravada entre Alícia Sánchez-Camacho i Jordi Pujol Ferrusola, Duran ha remarcat que l’informe de la UDEF que va sortir en campanya recollia el contingut d’aquesta trobada quan encara no s’havia fet pública. “És evident que no és normal tot el que està passant, que hi ha tota una sèrie de fets estranys”, ha apuntat el democratacristià. Aquest lligam entre la conversa i l’informe de la UDEF suposaria, al seu parer, “una primera prova que alguna actitud hi ha hagut contra CiU”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any