Els negocis d’Urdangarin acorralen Juan Carlos

  • Diego Torres declara al jutge que l'activitat de Nóos es feia d'acord amb la casa reial · Exhibeix un correu en què Urdangarin fa referència al rei i un altre adreçat a l'amant de Juan Carlos

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.02.2013 - 17:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La declaració d’avui al jutjat de l’ex-soci d’Iñaki Urdangarin a l’Institut Nóos, Diego Torres, cau com una bomba al damunt de la casa reial espanyola. Torres implica directament la Zarzuela en els negocis del gendre del rei, assegurant que estava al corrent de les seves activitats. Fins i tot ha exhibit davant del jutge José Castro un correu electrònic en què Urdangarin demanava a la noble alemanya Corinna Sayn-Wittgenstein, amant de Juan Carlos, que l’incorporés en una de les seves fundacions per recomanació del mateix rei d’Espanya.

A més, Torres ha dit al jutge que el gendre del rei espanyol i ell mateix van negociar al Palau de  la Zarzuela, la seu de la casa reial, la celebració del fòrum esportiu València Summit. Fou el 2004, en una reunió en què van assistir també l’aleshores president de la Generalitat, Francisco Camps, i la batllessa de València, Rita Barberà. Tant el govern valencià com l’ajuntament eren uns dels clients principals d l’Institut Nóos, que era una entitat que es declarava sense ànim de lucre.

També ha assegurat que Cristina de Borbó, la muller d’Urdangarin, i la casa reial estaven al cas de l’activitat de Nóos i que la tutelaven. I afegeix que el gendre del rei va continuar amb els seus negocis, tot i que no en una primera línia, després del 2006, l’any en què Juan Carlos de Borbó el va instar a deixar-los córrer.

Durant la compareixença en qualitat d’encausat en aquesta presumpta trama de malbaratament de diner públic Torres ha dit que l’assessor de la casa reial i comte de Fontao, José Manuel Romero, també n’estava cas i, de fet, hauria recomanat a Urdangarin de guardar les aparences si seguia mantenint els seus negocis privats.

‘Tal com t’ha dit el meu sogre…’

Responent a les preguntes del fiscal, Torres ha dit que l’advocat d’Urdangarin li va prometre que, si assumia tota la culpa del cas, no li faltarien ni feina ni diners. I ha assegurat que Urdangarin va enviar per mail un curriculum a un contacte de part del rei, en què es llegia: ‘Tal com t’ha dit el meu sogre…’

Malversació de diner públic

L’Institut Nóos és investigat per malbaratament de diner públic del govern balear i de la Generalitat Valenciana en l’organització d’esdeveniments esportius. En el cas de València, es van organitzar els anomenats Valencia Summit els anys 2004, 2005 i 2006 per uns 3,5 milions, uns congressos dedicats també a l’àmbit empresarial, turístic i esportiu. Dins d’aquest pressupost, es van incloure gairebé 20.000 euros en flors i 368.000 euros en viatges. Entre els bitllets d’avió i tren pagats, s’inclouen els viatges d’Urdangarin, Torres i gran part dels treballadors de l’Institut Nóos. També es van dedicar més de 140.000 euros a càtering i quasi 190.000 a allotjament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any