‘Més educació, menys repressió’ ressona un any després de la #primaveravalenciana

  • València va commemorar ahir el primer aniversari de l'esclat de la revolta dels estudiants

VilaWeb
Redacció
16.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Unes dues mil persones es van manifestat ahir pels carrers de València sota el lema ‘Som poble, som lluita, som futur’ en la marxa per l’aniversari de les protestes de l’anomenada #primaveravalenciana. Convocats per l’Assemblea per les Llibertats i contra la Repressió, els manifestants van sortir de l’Institut d’Ensenyament Secundari Lluís Vives, epicentre de les protestes d’ara fa un any, en una manifestació que va acabar a la delegació del govern espanyol al País Valencià. Els estudiants van llegir un comunicat i van demanar la dimissió de Paula Sánchez de León. Els manifestants, estudiants, societat civil i partits polítics de l’oposició van cridar consignes en favor de la dimissió de la delegada del govern per les càrregues policials del febrer de 2012.

En un ambient festiu i amb ‘L’estaca’ de Lluís Llach com a banda sonora, els manifestants van cridar consignes com ‘Més educació, menys repressió’, ‘Sánchez de León, dimissió’, en referència a la delegada del govern espanyol.

Moments abans de la manifestació, el coordinador del Sindicat d’Estudiants del País Valencià, Carlos Naranjo, va recordar la resposta massiva als carrers ara fa un any a la repressió policial a les manifestacions estudiantils. Naranjo va dir que aquesta repressió no havia criminalitzat la joventut sinó que la gent es va bolcar als carrers.

Abraçada al Lluís Vives

La primera cita de la jornada de commemoració va ser a les dues del migdia a l’IES Lluís Vives. Durant mitja hora es va fer una abraçada al voltant del centre, amb la qual els organitzadors també van voler denunciar les retallades en educació.

Concert en directe per VilaWeb

Obrint Pas, Pau Alabajos, Feliu Ventura, Senior i el Cor Brutal, Cesk Freixas, Meritxell Gené, Arthur Caravan, Aspencat, la Gossa Sorda, Clara Andrés i uns quants músics més van participar ahir al vespre en el concert solidari de suport als encausats per la Primavera Valenciana. Es va poder seguir en directe per VilaWeb.

Querella contra Sánchez de León, Antonio Moreno i un centenar d’agents

L’Assemblea per les Llibertats i contra la Repressió (abans, Assemblea El Micalet) ja ha presentat una nova querella criminal contra Sánchez de León, que inclou també el cap de la policia d’aleshores, Antonio Moreno, i un centenar d’agents que, segons els denunciants, són implicats en les ‘dues-centes cinquanta identificacions, detencions il·legals i, en alguns casos, agressions’ que hi va haver davant la comissaria de Sapadors. Abans ja havien presentat una denúncia contra les mateixes persones, però va ser arxivada perquè no anava signada pels afectats directes. La nova querella la signen mig centenar d’afectats i vint organitzacions sota la figura d’acusació popular. A més, s’hi acusa Sánchez de León i l’autoritat policíaca de més delictes, com ara prevaricació, detenció il·legal, coaccions, amenaces i falsedat en els atestats. ‘Serà molt difícil que la querella es puga tirar enrere’, diu l’Assemblea. I afegeix: ‘El sistema judicial reaccionarà, aclarirà què va passar i es depuraran responsabilitats penals.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any