Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  17.02.2013  06:00

Espanya continua sense reconèixer Kossove, cinc anys després

És l'únic estat de la UE que s'hi nega, juntament amb Eslovàquia, Grècia, Romania i Xipre · Quasi un centenar d'estats ja han reconegut la petita república balcànica, com Andorra

Men?ame
 

El 17 de febrer de 2008, els membres de l'Assemblea de Kossove van votar la independència d'aquest territori de majoria albanesa a l'ex-Iugoslàvia. No hi va haver referèndum, sinó una votació i declaració unilateral dels parlamentaris kossovesos 'elegits democràticament pel poble'. Era, de fet, la segona declaració d'independència, després de la del 7 de setembre de 1990, no reeixida. L'endemà del 17 de febrer, ja van reconèixer la nova república l'Afganistan, Albània, els EUA, França, la Gran Bretanya i Turquia.

Ara mateix, segons aquest recompte, quasi cent estats membres de l'ONU ja han reconegut Kossove: el primer, Costa Rica (el mateix dia de la declaració) i l'últim, el Paquistan, el 24 de desembre passat. Pel mig hi ha hagut el reconeixement andorrà, el 8 de juny de 2011.

La no-unanimitat del reconeixement de Kossove és deguda, en part, als dubtes sorgits arran de la legalitat de la declaració a l'Assemblea de Kossove de fa cinc anys. Sèrbia, de fet, defensava que havia estat un procediment il·legal i va demanar el criteri del Tribunal de Justícia Internacional. Per deu vots a quatre, aquesta institució va avalar la independència unilateral de Kossove el juliol del 2010 i va deixar clar que no hi havia cap argument en la legislació internacional per a prohibir la secessió d'un país.

Tot amb tot, una norantena de països de l'ONU encara no reconeixen Kossove cinc anys més tard, com l'Argentina, el Brasil, l'Índia, Rússia, la Xina i Veneçuela. Entre els vint-i-set estats membres de la UE, sols cinc continuen sense acceptar-ne el reconeixement: Eslovàquia, Espanya, Grècia, Romania i Xipre. I això que el 29 de març de 2012, el parlament europeu va aprovar una resolució que els apressava a fer-ho, i l'octubre passat el comissari d'Ampliació europeu, Stefan Füle, i el primer ministre kossovès, Hashim Thaci, van arribar a un acord perquè Kossove emprengués el camí d'adhesió a la UE.