El congrés espanyol refusa de prohibir el ‘fracking’

  • Finalment CiU vota contra la moció i el PNB s'absté

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.02.2013 - 18:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del congrés espanyol ha refusat avui la moció d’Esquerra Plural (IU-ICV-CHA) que proposava prohibir, en territori de l’estat espanyol, la tècnica d’extracció de gasos coneguda amb com a fractura hidràulica o ‘fracking‘. Els partits que hi han votat finalment en contra han estat el PP, CiU i UPyD. El PNB, en canvi, que havia insinuta que també hi votaria en contra, finalment s’ha abstingut, juntament amb Unión del Pueblo Navarro i Foro Asturias. La resta de partits han votat a favor de la moció.

El text demanava al govern espanyol d’aprovar, en un termini màxim de tres mesos, un projecte de llei que prohibís l’ús del ‘fracking’ i que obligués a suspendre totes les activitats en marxa de prospecció, exploració, investigació i explotació d’hidrocarburs que utilitzin la tècnica del ‘fracking’.

La moció també demanava que s’impulsés un canvi de model energètic ‘basat en les fonts renovables i netes i en l’estalvi i l’eficiència energètiques, en lloc de dedicar els esforços a prolongar la dependència dels combustibles fòssils.’

Guerra de països

Tant el PP com UPyD han justificat el seu vot argüint que no es pot prohibir de forma generalitzada la investigació de noves formes d’energia. Per la seva banda, la plataforma Shale Gas España, que representa la indústria energètica que promou el ‘fracking’, s’ha felicitat per la decisió final del congrés. La seva portaveu, Mónica Cristina, ha assegurat que ‘cada vegada més països es decideixen a investigar el potencial del shale gas [‘fracking’], entre els quals el Regne Unit, Dinamarca, Romania, Lituània, Suècia, Ucraïna i Polònia.’

La declaració de Cristina s’ha entès com a resposta als diputats defensors de la moció, que tant avui com ahir han volgut recordar que hi ha països que ja han prohibit el ‘fracking’, com és el cas de Canadà, França i Irlanda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any