Interior estudia eliminar l’ús de bales de goma

  • El conseller Espadaler diu que no esperaran les conclusions de la comissió del Parlament ni la sentència d'Ester Quintana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.02.2013 - 21:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Conselleria d’Interior està estudiant eliminar l’ús de les bales de goma durant els aldarulls en manifestacions, després que diverses persones hagin perdut algun ull durant els últims anys. El conseller Ramon Espadaler ha explicat que el departament està fent una reflexió interna profunda sobre les estratègies i models d’antiavalots, que pot incloure la prohibició d’aquesta munició. Així, el departament no esperarà que hi hagi decisió judicial, absolutòria o condemnatòria, sobre el cas d’Ester Quintana, ni les conclusions de la comissió parlamentària sobre el tema.

Després de participar en la Junta de Seguretat Local de Barcelona, Espadaler ha mostrat la predisposició del departament de fer una reflexió global sobre la lluita contra els disturbis i el manteniment de l’ordre públic. Dins d’aquest anàlisi es tindrà en compte el ‘clima social’ actual i la demanda sobre la prohibició de les bales de goma. Però aquest anàlisi serà global i la possible eliminació de les bales de goma es contextualitzarà amb una reforma més general del model policial per dissoldre els aldarulls. ‘L’únic límit de la revisió serà garantir l’ordre públic’, ha dit Espadaler.

‘No tenim prejudicis sobre si s’han d’eliminar o no les pilotes; no farem el debat només sobre això, el contextualitzarem’, ha explicat. ‘Si ho agafem aïlladament ens equivocarem’, ha dit. Però ha admès que la possible eliminació està sobre la taula.

També s’ha mostrat obert a recollir les propostes de la comissió específica que es crearà al parlament, però no aturarà la reflexió interna a l’espera d’aquestes conclusions parlamentàries.

Tot i així, les conclusions del debat intern a Interior no seran immediates, però tampoc no es demoraran molt. A més, si es prohibeixen les bales de goma, no s’explicitarà, ha dit Espadaler.

Un infermer reforça la tesi que Quintana va rebre l’impacte d’una bala de goma

Precisament avui, un infermer ha ratificat al jutge que Ester Quintana, la dona que va perdre un ull durant la vaga del 14 de novembre, no tenia restes de cap objecte ni de brutícia a l’ull. Això reforça la tesi que va ser una bala de goma dels mossos d’esquadra l’objecte que va impactar contra l’ull de Quintana i no pas un objecte que pogués haver estat llançat per algun manifestant. Igualment, una periodista que gravava al lloc i moment dels fets ha explicat que va sentir una salva i un tret dels mossos procedents de la confluència entre Gran Via i el passeig de Gràcia.

L’infermer va atendre Quintana a l’hospital, després de rebre una primera cura del SEM. Avui ha explicat al jutge que a l’ull no hi havia restes de vidre, ni sorra ni altres fragments o brutícia que pogués indicar què podia haver-lo rebentat. Però això podria indicar que va ser un objecte com una bala de goma el causant de la greu lesió. També ha dit que Quintana va estar conscient des del principi i que havia atribuït la lesió a una pilota dels antiavalots.


Per la seva banda, la periodista Sílvia Balcells, de la televisió Graciamon.TV, ha explicat que aquell dia havia gravat gairebé tota la jornada de vaga, i que en el lloc i el moment dels fets no hi havia avalots i la gent marxava cap a casa. En un moment determinat, però, va gravar com se sentien dos detonacions procedents dels mossos des de la cantonada entre Gran Via i passeig de Gràcia en direcció sud, i que podrien ser d’una salva i d’un llançament d’una bala de goma. Va apagar la càmera uns segons perquè no passava res, però de seguida la va tornar a posar en marxa, i va ser quan va enregistrar Ester Quintana, d’esquena i ferida.

Quintana ha denunciat des del primer moment que aquell vespre va ser ferida per una bala de goma, que li ha causat la pèrdua d’un ull.

El jutge també ha demanat als mossos d’esquadra que emetin un informe sobre el moviment de les furgonetes de la policia entre les vuit i les nou del vespre, i que determinin la seva ubicació quan es van aturar a la confluència entre la Gran Via i el passeig de Gràcia, l’hora d’arribada i l’estona que s’hi van estar.

Informació relacionada:

Un nou vídeo qüestiona l’explicació de Puig sobre l’actuació dels mossos el 14-N

Puig insisteix a dir que els mossos no van causar la lesió d’Ester Quintana

Dimiteix Sergi Pla, cap dels antiavalots dels mossos, per haver retingut un informe del 14-N

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any