Cap a l’elecció d’un nou papa

  • Benet XVI, com a papa emèrit, no participarà en el conclave per a elegir el seu successor

VilaWeb
Redacció
11.02.2013 - 12:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb l’anunci del papa Benet XVI de deixar el càrrec el 28 de febrer a les vuit del vespre, l’església catòlica entrarà en l’anomenat periode de seu vacant fins a l’elecció del successor, que es pot allargar una vintena de dies. Només hi ha dues circumstàncies per a arribar a la situació de seu vacant al Vaticà: la mort del papa o l’abdicació. Aquesta segona opció no ha estat gens freqüent en la història i, de fet, el precedent més immediat de Benet XVI és el de Gregori XII, del 1415.

Tot i els pocs precedents, a partir del 28 de febrer s’obrirà el procés cap a la convocatòria del conclave de cardenals de menys de vuitanta anys (del llatí ‘cum clavis’, ‘sota clau’, per la reclusió i màxim aïllament exigit als participants), que ha d’elegir el nou bisbe de Roma, càrrec que comporta el de papa i el de cap de l’estat vaticà.

Els conclaves, vigents com a mínim des del segle XIII, tenen lloc a la Capella Sixtina. El 22 de febrer de 1996, amb la Constitució Apostòlica Universi Dominici Gregis sobre la vacant apostòlica i l’elecció del nou papa, Joan Pau II va flexibilitzar una mica les condicions de reclusió i va permetre que els cardenals electors puguin residir, mentre es faci la reunió, a la Casa de Santa Marta, una residència dins el complex del Vaticà, però mantenint la rigorosa prohibició de mantenir contacte amb el món exterior.

L’abdicació d’un papa és molt poc freqüent, però sí que és prevista en el dret eclesiàstic. Es requereix que sigui una decisió lliure i que es manifesti de manera formal tot i que, com a màxim legislador, és el mateix papa qui determina de quina manera ho fa. No cal que ningú accepti la dimissió. A banda Benet XVI, els pocs casos que se’n troben són de l’edat mitjana: Benet IX (1045), Gregori VI (1046), Celestí V (1294) i Gregori XII (1415).

Què farà Benet XVI?

La qüestió que es planteja ara és quin paper tindrà Benet XVI quan esdevingui papa emèrit, una figura desconeguda els últims segles de papats. S’especulen unes quantes hipòtesis, com ara que pugui tornar a esdevenir cardenal, bisbe o fins i tot prevere en un monestir de monges de clausura, com sembla que ha manifestat que li agradaria.

En tot cas, Benet XVI no participarà en el conclave que elegirà el seu successor, probablement abans d’un mes a Roma, atès que supera l’edat dels cardenals amb dret de participar-hi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any