El papa Benet XVI plegarà a final de mes

  • És la primera renúncia d'un Papa des de 1415 · Ho ha anunciat l'agència pública de notícies italiana Ansa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.02.2013 - 11:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El papa Benet XVI (Twitter) ha anunciat que deixarà el pontificat el 28 de febrer. Ho ha dit en llatí durant el consistori per a la canonització dels màrtirs d’Otranto, argüint que li manquen forces. ‘Noto el pes de l’encàrrec, plego pel bé de l’Església’, ha dit. I ha afegit, als cardenals, durant el consistori: ‘Havent examinat repetidament la meva consciència davant de Déu, he arribat a la certesa que les meves forces, per l’edat avançada, ja no són les que caldria per exercir de manera adequada el ministeri de Sant Pere’ (comunicat íntegre, traduït al català).

L’abdicació de Benet XVI es farà efectiva a les vuit del vespre del 28 de febrer. Quedarà vacant aleshores la seu del pontificat, i començarà un període d’un parell de setmanes, aproximadament, fins a la celebració del conclave, quan els cardenals es tancaran a la Capella Sixtina, per decidir durant un temps indefinit qui serà el nou papa.

La primera abdicació d’un Papa des de 1415

Benet XVI pot decidir el seu nou lloc a l’Església, però no pas qui haurà de ser el seu successor. El fet que un Papa decideixi plegar és absolutament insòlit. Només hi ha dos precedent, dels seges XIII i XV. En el primer cas, Celestí V va plegar l’any 1294, després d’uns pocs mesos com a Papa perquè ningú no l’havia preparat i no es trabava capacitat per al pontificat. De fet, per molts analistes gairebé no es pot ni considerar que Celestí V hagués exercit realment com a Papa. El 1415 Gregori XII va abdicar després de nou anys de papat.

L’última piulada

El Papa, al final de l’Angelus d’ahir, va fer un piulet que, segons part de la premsa italiana, era ja premonitori: ‘Hem de tenir fe en la força de la misercòrdia de Deú. Som tots pecadors, però la seva gràcia ens transforma i ens renova.’ El piulet ha estat repiulat, en anglès, vuit mil vegades:

La renúncia es farà efectiva tan sols quatre dies de les eleccions italianes. Podeu seguir les reaccions a l’anunci de polítics i personalitats d’arreu en aquesta pàgina de la Repubblica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any