El PSC s’alinea amb el govern espanyol contra la declaració de sobirania

  • Moncloa presentarà un recurs al Constitucional i els socialistes ho justifiquen perquè la declaració queda fora de l'ordenament jurídic

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol portarà la declaració de sobirania al Tribunal Constitucional perquè vulnera ‘la indissoluble unitat de la pàtria espanyola’. Una decisió que ha estat criticada de seguida pel govern català i també per ERC i ICV. El portaveu del govern, Francesc Homs, ho ha atribuït a la ‘voluntat política injustificable d’impedir l’expressió democràtica de poble català’. El PSC, en canvi, ha justificat la decisió de l’executiu de Mariano Rajoy.

Segons que ha dit el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, la reacció del govern espanyol era ‘previsible’ perquè la declaració quedava fora de l’ordenament jurídic. ‘Es va aprovar una declaració de sobirania unilateral, que surt de l’ordenament jurídic’, i ha afegit que si el parlament hagués aprovat la proposta de declaració del PSC, ‘ara ja es discutiria la data de la consulta dins la legalitat’. 

El portaveu del govern català i conseller de Presidència, Francesc Homs, ha considerat molt greu que l’executiu espanyol vulgui dur al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania, i ha dit que la decisió responia a ‘una voluntat política injustificable d’impedir l’expressió democràtica del poble català’. ‘Van començar dient que la declaració era paper mullat i no servia per a res, i ara diuen que hi veuen indicis d’inconstitucionalitat’, ha retret. Homs ha recordat que el text era una ‘expressió política i democràtica en un marc institucional com el del Parlament’ i que s’havia fet seguint les lleis i el reglament de la cambra catalana. ‘Si en aquesta casa no ens podem expressar democràticament i políticament d’acord amb el mandat de la ciutadania, això no és democràcia’, ha sentenciat.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, no s’ha mostrat pas sorprès de la resposta del govern espanyol, però li ha demanat que sigui respectuós amb la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya. ‘S’hauria de preocupar més pels sis milions d’aturats i una mica menys d’impedir que els catalans decideixin democràticament allò que volen pel país’.

Per la seva banda, Dolors Camats, portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, ha instat el govern espanyol a ‘no atiar la por’ ni ‘lluitar contra la democràcia’ i, en canvi, que s’avingui a negociar una consulta. ‘Catalunya i el poble de Catalunya són un subjecte jurídic i polític que té marge per decidir el seu futur i el seu encaix amb Espanya’, ha dit. 

‘La sobirania nacional resideix en el poble espanyol’

L’advocacia de l’estat espanyol ha arribat a la conclusió que hi ha elements inconstitucionals en la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya. Així ho ha anunciat la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha dit que la declaració té efectes jurídics i que ‘obre un procés més ampli’. Quan el govern de Rajoy disposi de l’informe del Consell d’Estat prendrà formalment la decisió de presentar el recurs. Ara, per Sáenz de Santamaría, l’informe de l’advocat de l’estat és ‘prou determinant’.

La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, ha dit, recordant que la declaració de sobirania vulnera ‘la indissoluble unitat de la pàtria espanyola’.

Ha explicat, d’acord amb l’informe de l’advocat de l’estat, que la declaració de sobirania obre un procés ‘en què es concretaran una sèrie de decisions’. I afegeix: ‘Quan et reconeixen la sobirania, les capacitats jurídiques i polítiques són diferents que si tens autonomia.’ Sobre la declaració, també diu que ‘entenem des de bon començament que incompleix la constitució, i si a més té les característiques impugnables per portar-la al Constitucional, doncs ara demanarem l’informe del consell d’estat.’

El govern troba molt greu la decisió de l’estat

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha qualificat de molt greu la intenció del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania. ‘Si al Parlament no ens podem expressar democràtica i políticament d’acord amb el mandat de la ciutadania, això no és democràcia’, ha dit. ‘És molt greu aquesta decisió. Només hi veiem una voluntat política injustificable d’impedir la voluntat democràtica del poble de Catalunya’. A més, Homs troba desconcertant que ara el govern espanyol recorri la declaració quan l’endemà de ser aprovada la va qualificat de paper mullat.

 

Text íntegre de la declaració de sobirania i el dret de decidir del poble de Catalunya

La declaració de sobirania, traduïda pels lectors de +VilaWeb a mig centenar de llengües

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any