Tots els partits, excepte CiU i PP, signen un document a favor de suspendre les llicències de ‘fracking’ a tot el territori

  • Adverteixen dels riscos medioambientals, econòmics i de salut per a la població

VilaWeb
ACN
09.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tots els partit, excepte CiU i PP, van signar ahir un document per exigir al govern que suspengui les llicències per a la pràctica del ‘fracking’ a tot el territori català. En un acte convocat per l’Ajuntament de Riudaura i la plataforma ‘Riudaura junts’, els diputats Marc Sanglas (ERC), Salvador Milà (ICV), Juli Fernández (PSC), Inés Arrimadas (C’s) i David Fernández (CUP) van exigir la “màxima transparència” a les administracions i als agents implicats i que s’iniciï un debat per assolir “un nou model energètic més just amb el medi ambient i la societat”. Les prospeccions a Riudaura poden començar aviat després que l’empresa Teredo Oils hagi obtingut el permís de la Generalitat.

La fractura hidràulica, o ‘fracking’, és una tècnica d’extracció de gas i petroli del subsòl que consisteix en un sistema de pous de perforació vertical, fins a 5.000 metres de profunditat, des d’on es fan diferents detonacions explosives que provoquen fractures a la roca. Les prospeccions a Riudaura, que poden començar de manera imminent un cop concedit el permís a Teredo Oils Segunda Sucursal, formen part del projecte ‘Ripoll’, que és el que està més avançat i afecta vuit municipis d’Osona, vuit del Ripollès i set de la Garrotxa.

Els signants de la declaració alerten que la fractura hidràulica que suposa aquesta pràctica comporta riscos per la salut i “la vida digna dels habitants de Ridaura” pel risc de contaminació d’aqüífers i l’emanació de productes tòxics del subsòl a l’aire.

A més, continua el document, aquestes prospeccions “són una activitat industrial incompatible amb un espai natural protegit com el del municipi de Riudaura” i que comportaria “el malbaratament de recursos hidrològics” de la zona. “És un corredor ecològic entre dos parcs naturals així com una zona d’influència hidrogeològica del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa”, recorden.

D’altra banda, creuen que el ‘fracking’ pot acabar amb l’actual sistema econòmic del municipi, basat en l’agricultura, ramaderia i turisme i alerta que comportaria la destrucció d’empreses, llocs de treball i activitats econòmiques relacionades.

La declaració no ha tingut el suport de representats de CiU, que hi ha enviat un diputat comarcal tot i que s’ha compromès a fer arribar el document al diputat Lluís Guinó perquè el signi, ni del PP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any