El govern espanyol portarà al Constitucional la declaració de sobirania

  • L'advocat de l'estat hi veu efectes jurídics inconstitucionals i considera que 'obre un procés més ampli'

VilaWeb
Redacció
08.02.2013 - 13:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’advocacia de l’estat espanyol ha arribat a la conclusió que hi ha elements inconstitucionals en la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya. Així ho ha anunciat avui la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha dit que la declaració té efectes jurídics i que ‘obre un procés més ampli’. Quan el govern de Rajoy disposi de l’informe del Consell d’Estat prendrà formalment la decisió de presentar el recurs. Ara, per Sáenz de Santamaría, l’informe de l’advocat de l’estat és ‘prou determinant’.

La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, ha dit, recordant que la declaració de sobirania vulnera ‘la indissoluble unitat de la pàtria espanyola’.

Ha explicat, d’acord amb l’informe de l’advocat de l’estat, que la declaració de sobirania obre un procés ‘en què es concretaran una sèrie de decisions’. I afegeix: ‘Quan et reconeixen la sobirania, les capacitats jurídiques i polítiques són diferents que si tens autonomia.’ Sobre la declaració, també diu que ‘entenem des de bon començament que incompleix la constitució, i si a més té les característiques impugnables per portar-la al Constitucional, doncs ara demanarem l’informe del consell d’estat.’

El govern troba molt greu la decisió de l’estat

El conseller de Presidència, Francesc Homs, ha qualificat de molt greu la intenció del govern espanyol de recórrer al Tribunal Constitucional la declaració de sobirania. ‘Si al Parlament no ens podem expressar democràtica i políticament d’acord amb el mandat de la ciutadania, això no és democràcia’, ha dit. ‘És molt greu aquesta decisió. Només hi veiem una voluntat política injustificable d’impedir la voluntat democràtica del poble de Catalunya’. A més, Homs troba desconcertant que ara el govern espanyol recorri la declaració quan l’endemà de ser aprovada la va qualificat de paper mullat.

Text íntegre de la declaració de sobirania i el dret de decidir del poble de Catalunya

La declaració de sobirania, traduïda pels lectors de +VilaWeb a mig centenar de llengües

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any