Carlos Fabra també serà jutjat per suborn

  • El Suprem descarta la decisió de l'Audiència de Castelló de no incloure aquest delicte entre les acusacions a l'ex-president de la Diputació de Castelló

VilaWeb
VilaWeb
ACN
07.02.2013 - 16:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala penal de Tribunal Suprem ha acordat per unanimitat remetre al jutge d’instrucció número 1 de Nules (Plana Baixa) les actuacions contra l’ex-president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. Segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) a través d’un comunicat, la sala dóna “absoluta llibertat de criteri” al jutge perquè dicti nova interlocutòria d’obertura de judici oral contra Fabra. El TS rebutja així la decisió de l’Audiència de Castelló de no incloure el delicte de suborn entre les acusacions. Fabra, doncs, serà jutjat per suborn, tràfic d’influències i quatre delictes fiscals.

La fiscalia, l’advocacia de l’Estat i la Unió de consumidors del País Valencià s’havien oposat a la interlocutòria de la secció primera de l’Audiència de Castelló que l’any 2012 manifestava que la causa oberta per suborn a Fabra s’havia d’arxivar.

En relació amb aquesta decisió, el magistrat del jutjat número 1 de Nules Jacobo Pin, instructor del ‘Cas Fabra’, va demanar empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de deixar entreveure pressions de l’Audiència de Castelló per imposar-li l’arxiu del delicte de presumpte suborn.

Pin considerava que l’Audiència de Castelló estava “pertorbant” la seva independència judicial en la causa. El jutge va admetre que és “conscient” que és “inusual” que un membre del poder judicial sol·liciti empara al CGPJ contra un òrgan judicial superior però creia “evident que davant la present pertorbació de la meva independència” havia d’actuar perquè l’Audiència de Castelló estava “intentant imposar-me una decisió que em correspon exclusivament a mi com a jutge instructor i impedint-me culminar la instrucció”.

L’Audiència de Castelló va paralitzat l’obertura de judici oral a l’expresident de la Diputació de Castelló en entendre que l’estimació d’un nou recurs interposat per l’imputat deixava sense competència la sala per jutjar-lo. Aquest recurs resolia que l’imputat no ha de ser jutjat per suborn, fet pel qual ja no correspon a l’Audiència obrir judici sinó a un jutjat penal. Ara la causa torna a Nules, on Fabra podrà ser jutjat de tots els delictes que l’acusació li atribueix.

L’expresident de la Diputació de Castelló està sent investigat per haver presumptament defraudat a Hisenda quantitats pròximes als 1,5 milions i per no haver justificat ingressos de 3,6 milions d’euros en els exercicis fiscals corresponents al període comprès entre 1999 i 2004.

L’origen del procés és una denúncia d’Hisenda per unes presumptes irregularitats en l’exercici de la renda de l’any 1999. La Fiscalia Anticorrupció demana 15 anys de presó, 10 d’inhabilitació i una multa de 2,3 milions.

El ministeri fiscal també demanava vuit anys de presó i 1,1 milions a la seva dona, Maria Amparo Fernández, per delicte fiscal així com quatre anys de presó i una multa de 600.000 euros per a l’empresari Vicente Vilar i la seva dona, Montserrat Vives.

Tots quatre estaven acusats de falsejar documentació per obtenir autoritzacions del Ministeri d’Agricultura i fabricar productes fitosanitaris en les seves empreses, a més d’ocultar ingressos a Hisenda.

El procés es va iniciar arran de la denúncia de l’empresari Vicente Vilar, que va acusar el president del PP a Castelló de cobrar-li quantioses comissions per fer-li de mitjancer en l’obtenció de llicències per elaborar productes fitosanitaris. L’empresa que els fabricava estava a nom de les dones de Fabra i Vilar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any