Urdangarin i Torres no paguen la fiança i els embargaran els béns

  • El jutge els demanarà una relació de béns amb els quals es cobrirà la fiança

VilaWeb
Redacció
07.02.2013 - 13:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Passats els cinc dies de termini que el jutge instructor del cas Nóos, José Castro, els havia atorgat, Iñaki Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres no han pagat la fiança de responsabilitat civil de 8,2 milions d’euros que se’ls havia imposat. El termini s’ha acabat a mitjanit.

D’aquesta manera, el jutjat d’instrucció 3 de Palma començarà dins els propers dies els tràmits per a l’embargament dels béns de tots dos encausats, els quals els hauran de designar fins a cobrir completament la fiança

Un cop comprovat el valor d’aquests béns, s’embargaran. I en cas que ni Urdangarin ni Torres assenyalessin béns concrets, el jutjat investigaria tot el seu patrimoni per embargar tot el que calgués fins a cobrir la suma que es reclama.

Tal com ja va indicar el jutge, entre els béns es veuran afectades les participacions de les quals siguin titulars els encausats en les empreses de la trama: Nóos Consultoría Estratégica, Intuit Strategy Innovation Lab, Shiriaimisu, Virtual Strategies, De Goes Center for Stakeholder Management, Blossom Hills, Fundación Deporte, Cultura e Integración Social i Aizoon, la societat que Urdangarin comparteix al 50% amb la infanta Cristina.

En tot cas, fonts judicials han explicat que el fet que hagi acabat el termini per pagar la fiança no impedeix que més endavant ho puguin fer, la qual cosa aturaria el procés d’embargament dels béns.

Tant Urdangarin com Torres han recorregut la interlocutòria amb la qual es decretà la fiança. El gendre del rei espanyol denuncia que s’hagi vulnerat el seu dret de defensa després de decretar la caució, i ho ha posat de manifest davant l’Audiència Provincial de Balears i davant el Tribunal Constitucional. En aquest recurs, d’altra banda, explica que, en cas que la fiança finalment esdevingui ferma, es veuria abocat a un ‘empobriment injust’ i es produiria un ‘enriquiment injust’ dels beneficiaris d’aquesta quantitat.

En la interlocutòria de responsabilitat civil, el jutge José Castro explicava que Urdangarin i Torres no són ‘els únics criminalment responsables’, i retreu el paper que exerciren les administracions públiques de les Illes i del País Valencià i, més concretament, els qui gestionaven els doblers que acabaren desviats.

En una resolució de 542 pàgines, el magistrat arribava a afirmar que es limitava a imposar la caució a Urdangarin i Torres per un motiu de ‘congruència’ amb les peticions de la Fiscalia Anticorrupció i del sindicat Manos Limpias, ja que considerava que ‘és impossible d’imaginar una disposició de fons públics en què no intervingui de manera activa o passiva quin en té encarregada la gestió’.

De fet, Castro afirmava amb seguretat que els responsables de les institucions balear i valenciana, de les quals  Nóos rebé doblers suposadament defraudats, mereixen un retret ètic i jurídic més dur perquè haurien transgredit l’obligació que tenien de gestionar correctament els fons públics que els havien confiat.

Desglossament de la fiança

La fiança inclou els 1,2 milions d’euros que rebé l’Instituto Nóos per celebrar el primer Illes Balears Forum (2005); els 1.085 milions del segon (2006); els 1.044.000 milions de cadascuna de les tres edicions del Valencia Summit dutes a terme, i els 382.000 euros que rebé arran d’un conveni amb el Consell de la Generalitat i la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat Valenciana, per celebrar uns Jocs Europeus que mai no es van arribar a fer.

D’altra banda, s’inclouen els 54.520 euros que pagà a Nóos el Govern balear per al seguiment de la repercussió de l’equip ciclista Illes Balears – Banesto; els 174.000 euros que pagà Illesport per crear l’oficina del projecte d’aquest equip esportiu; els 116.566 euros d’Ibatur per elaborar-ne el material promocional, i 2,1 milions de multa (un terç de la quantitat global sol·licitada).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any