L’oposició retreu a Mas que vulgui encapçalar la lluita contra la corrupció ‘sense fer net a casa seva’

  • Mas proposa de transformar en llei un acord sobre la transparència i el finançament de partits del 2001 • De Gispert ajorna la reunió d'avui amb els partits

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La majoria dels partits de l’oposició van carregar ahir contra la voluntat del president Artur Mas d’encapçalar la lluita contra la corrupció. Consideren que Mas no ha fet net dels casos de corrupció que han esclatat al seu partit i que això l’inhabilita per presentar propostes creïbles. Els partits més crítics són el PSC, el PP i ICV-EUiA, que ahir van respondre amb contundència la compareixença de Mas després de la reunió amb els principals òrgans de control de l’acció pública al Palau de la Generalitat.

Jaume Collboni, portaveu del PSC, va referir-se així a la reunió anticorrupció: ‘És una de tantes fotos que acaba en no res, a les quals Mas ja ens ha acostumat.’ I va detallar: ‘Hi va haver la cimera anticrisi de l’inici de la legislatura passada, el Barcelona World, la reunió amb les diputacions per crear l’Agència Tributària catalana, i totes van ser fotos que han acabat en no res, com la d’avui.’

El portaveu del PP, Enric Millo, va instar Mas a dimitir si no sap com afrontar la lluita contra la corrupció. ‘Si Mas no sap què ha de fer per evitar la corrupció anem malament. Val més que plegui i que s’hi posi algú altre que sàpiga com fer-ho.’ Millo va dir que la cimera era una comèdia perquè CiU tapés els seus casos de corrupció.

La portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, va afirmar que Mas no tenia credibilitat per proposar mesures de lluita contra la corrupció. ‘No pot venir a proposar mesures, si no comença per casa seva.’ El va instar a fer net dins CiU, i a donar explicacions públiques davant la resta de grups dels casos de corrupció que esquitxen la federació nacionalista. A més, va recordar que, des que es va signar el 2001, l’acord polític que Mas vol recuperar acumula una llarga llista d’incompliments.

Mas proposa de transformar en llei l’acord de transparència del 2001

Mas va proposar de transformar en llei l’acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits (document, pdf), que els partits ja van subscriure el 2001. Va apuntar que aquest acord era molt potent, però que no s’havia complert del tot, i que valdria la pena que fos una llei per donar més tranquil·litat a la ciutadania. L’objectiu, va dir, és fer net a Catalunya i acabar-hi tota pràctica de corrupció.

Després de dues hores de reunió, Mas va explicar que s’havien donat quinze dies per posar per escrit les mesures concretes que calia aplicar, i que es tornarien a trobar el 22 de febrer per acabar-ho d’afinar. Sense detallar mesures, va dir quina voluntat els guiava: ‘Donar un missatge clar que cal fer net en aquest país, que cal posar fi a tota la pràctica d’irregularitats, de fraus i de corrupció.’

Segons el president, la reunió va ser molt útil i va revelar-ne dues propostes o compromisos concrets. En primer lloc, va garantir que la Generalitat posaria tots els mitjans humans i materials que tingués a l’abast per investigar els grans casos de corrupció. I, com a iniciativa més concreta, va defensar que l’acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits polítics es convertís en llei a través de les ponències conjuntes de la llei electoral i la de transparència, normatives que haurien d’aprovar-se, va dir, si pot ser enguany. ‘És un acord molt potent, però que no s’ha complert com s’havia d’haver complert’, va opinar. I recordà que aquest pacte parlava de passar comptes, de despesa electoral i d’auditories.

A parer de Mas, no hi ha ni una sola societat en què la corrupció s’hagi eradicat al cent per cent, però cal acostar-s’hi tant com es pugui. I a Catalunya, va reblar, ‘hi ha molt camí a recórrer’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any