Artur Mas: ‘Cal fer net’

  • Proposa transformar en llei un acord sobre la transparència i el finançament de partits del 2001 i que no es complia · De Gispert ajorna la reunió de demà amb els partits

VilaWeb
ACN
06.02.2013 - 16:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha proposat de transformar en llei l’Acord de Transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits (document, pdf), que els partits ja van subscriure el 2001. Mas ha apuntat que aquest acord era molt potent, però que no s’havia complert del tot, i que valdria la pena que fos una llei per donar més tranquil·litat a la ciutadania. L’objectiu, ha dit, és fer net a Catalunya i acabar tota pràctica de corrupció.

Després de dues hores de reunió amb els principals òrgans de control de l’acció pública al Palau de la Generalitat, Mas ha explicat que s’havien donat quinze dies per posar per escrit les mesures concretes que cal aplicar, i es tornaran a trobar el 22 de febrer per acabar-ho d’afinar. No ha volgut detallar les mesures, però sí que ha deixat clar que “hi ha la voluntat de donar un missatge clar que cal fer net en aquest país, que cal acabar amb tota la pràctica d’irregularitats, de fraus i de corrupció”.

Segons el president, aquesta reunió ha estat “tremendament útil” i ja ha avançat dues propostes o compromisos concrets. En primer lloc, ha garantit que la Generalitat farà el que pugui perquè hi hagi tots els mitjans humans i materials al seu abast per investigar els grans cassos de corrupció.

Com a iniciativa més acotada, ha apostat perquè l’Acord de transparència i autolimitació de despeses electorals i de finançament dels partits polítics es converteixi en llei a través de les ponències conjuntes de la llei electoral i la de transparència, normatives que haurien d’aprovar-se, ha dit, si pot ser dintre d’aquest any. “És un acord molt potent però que no s’ha complert com s’havia d’haver complert”, ha opinat, tot recordant que aquest pacte parla de passar comptes, de despesa electoral i d’auditories.

A parer de Mas, no hi ha ni una sola societat on la corrupció estigui eradicada al 100%, però cal apropar-se tan com es pugui i a Catalunya, ha dit, “hi ha molt camí a recórrer”.

Que la societat no visqui permanentment sota sospita

Ara bé, el president de la Generalitat també ha demanat no convertir la catalana en una societat que visqui permanentment sota sospita, perquè “el perill de la pròpia salut democràtica serà llavors gran”. Els comportaments irregulars, ha dit, han d’estar també provats, i cal separar el funcionament en general correcte de moltes institucions de l’incorrecte que practiquen alguns.

En aquest sentit, ha tornat a reclamar un acord de tots els partits per establir en quin moment s’aparten els càrrecs imputats. Ha reiterat que ell no creu que s’hagi de dimitir automàticament en cas de ser imputat, perquè això no equival a culpabilitat, i ha posat sobre la taula el mètode que fa servir el sistema judicial. Els jutges són apartats no quan són imputats, sinó quan la investigació determina que els indicis que els afecten són “molt evidents i comprovats”, però abans d’obrir-se el judici. Aquest pot ser un criteri, ha dit, però caldrà analitzar-ho amb la resta de partits per subscriure algun pacte en aquest sentit, però no a través d’una llei.

Aquest és un tema, segons ell mateix ha explicat, que s’ha analitzat “a fons” durant aquesta cimera, on cadascú ha expressat la seva opinió a petició del mateix president. No s’ha parlat, però, de casos concrets com el d’Oriol Pujol.

No cal fer noves lleis de finançament de partits

Sobre el finançament de partits, Mas ha opinat que no cal fer noves lleis sobre això perquè “tot està escrit”. El que cal és aplicar-les i que hi hagi els controls necessaris, però “difícilment es podrà millorar gaire” les lleis que ja existeixen.

Sindicatura de Comptes i Oficina Antifrau

A la sortida de la reunió, el Síndic Major de Comptes, Jaume Amat, ha valorat positivament la reunió i ha demanat uns dies per poder analitzar bé tot el que s’hi ha tractat. Amat ha explicat que els membres de la trobada tornaran a assistir a una segona reunió, tot justificant que la d’aquest dimecres “no era una reunió puntual”. “D’aquí a poc ens tornarem a veure per concretar més les mesures que estan pendents”, ha dit, tot confirmat que d’aquí a quinze dies hi haurà una nova trobada on “el president ja sortirà amb un pla de mesures concretes”. Amat ha explicat també que s’ha parlat de quan s’ha d’apartar un càrrec públic si se l’imputa per una causa judicial, però que “no s’ha arribat a cap conclusió”.

Minuts després, el director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, també ha sortit del Palau de la Generalitat. De Alfonso no ha volgut donar detalls de la trobada, però ha valorat molt positivament la cimera. “Ha anat molt bé. Ha estat una reunió molt seriosa i molt bé”, ha sentenciat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any