El dia de la independència d’Escòcia seria el març del 2016

  • La BBC revela el pla del govern escocès per fer la transició cap a la independència si guanya el sí en el referèndum del 2014

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.02.2013 - 11:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La BBC ha publicat avui tot el pla del govern escocès de transició cap a la independència en cas que en el referèndum de l’any que ve guanyi el sí. Segons els documents a què ha tingut accés la cadena britànica, la independència es formalitzaria el març del 2016, després d’un any i mig de procés de ‘desconnexió’ amb el Regne Unit, de redacció de la constitució i de negociació de l’adhesió en organismes internacionals.

Després d’una eventual victòria del sí a la independència,  es constituiria una ‘comissió constitucional legal’ que analitzaria la divisió dels actius i els passius, les ‘noves connexions globals’, inclosa la UE, i la ‘retenció de la monarquia per part d’Escòcia’, segons diu la BBC.

La constitució escocesa

La redacció de la constitució escocesa, que seria escrita, a diferència de la britànica, es faria sota la supervisió del parlament escocès. Els dirigents de l’SNP volen que el parlament escocès promulgui les lleis de l’Escòcia independent, i que ho faci d’acord amb el Regne Unit.

A mitjan mes passat, el primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, va declarar a la BBC que ja pensava en la constitució. ‘El dret a una educació lliure i a tenir una llar, haurien de tenir protecció constitucional en l’Escòcia independent’, va dir en una entrevista a la BBC. Salmond va apuntar alguns dels preceptes més importants que hauria d’incloure: el dret de tenir una educació lliure, el dret de disposar d’una llar i la prohibició de les armes nuclears.

‘Segons els plans, la funció legislativa de Westminster acabaria amb el Tractat de la Unió’, diu la BBC.

‘La intenció del govern escocès és que després del sí el 2014, es faran els arranjaments, amb l’esperit de l’Acord d’Edimburg, per transferir la sobirania al poble d’Escòcia amb prou temps per a les eleccions al parlament escocès el 2016 i per a una plataforma constitucional que posi la base sobre la qual funcionarà el nostre parlament constitucional’, exposa el document del govern escocès.

D’acord amb el Regne Unit

En tot moment el govern escocès diu que vol fer el procés d’acord amb el govern britànic. Alguns ministres britànics ja han començat a pensar en el procés post-referèndum, assegura la BBC. Però Cameron diu que no començarà cap negociació fins que no es celebri el referèndum.

El dirigent de la campanya unionista, Alistar Darling, diu que no és possible ‘trencar tots els llaços del passat i fer quelcom de bell nou en menys d’un any’. ‘Quan consideres la moneda, com dividiràs les pensions, com assignaràs el deute, la defensa… Són aspectes sobre els quals el govern escocès no ens explicarà què pensa fins a final d’any, menys de deu mesos abans del referèndum’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any