La fiscalia es planteja cridar a declarar la cúpula del PP

  • Rajoy convoca d'urgència la direcció del partit demà · L'oposició en ple demana dimissions i eleccions avançades

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.02.2013 - 08:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fiscal general de l’estat, Eduardo Torres-Dulce, diu que hi ha prou indicis per investigar el cas dels sobresous a dirigents del PP després d’haver publicat ahir El País la suposada comptabilitat secreta del partit que van gestionar els ex-tresorers Luis Bárcenas i Álvaeo Lapuerta. I va obrir la porta a fer declarar membres de la cúpula del partit. ‘Si arribem a la conclusió que el seu testimoni és essencial per aclarir els fets, de naturalesa delictiva, no dubtarem a cridar-los a declarar’, va dir a 13TV.

I va afegir: ‘Totes les persones que des del punt de vista del ministeri fiscal puguin aportar alguna cosa a la investigació i a l’aclariment de la veritat, seran cridades a declarar als tribunals de justícia’.

Les explicacions del PP

El president del PP i del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat una reunió extraordinària del comitè executiu del PP, que es farà demà. Ahir el diari El País va destapar la suposada comptabilitat secreta de Luis Bárcenas, ex-tresorer del PP, que mostra pagaments a tota la cúpula del partit, inclòs Mariano Rajoy. Una informació que la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va negar taxativament, igual com Bárcenas, que en un comunicat va dir que, essent ell tresorer, no hi va haver entrades ni sortides fora de la comptabilitat oficial.

Cospedal va comparèixer davant els periodistes per desmentir ‘rotundament’ el contingut dels documents publicats. La compareixença era convocada a les 12.30, però la va endarrerir fins a les 13.15, una estona després d’haver-se difós el comunicat de Luis Bárcenas, en què negava haver pagat diner negre als dirigents del PP. ‘Només volen perseguir i perjudicar el PP, els seus dirigents i el president del govern espanyol’, va afirmar, i va afegir: ‘Queda clar que el PP no ha acceptat ni acceptarà mai xantatges de cap mena.’

Cospedal va dir que els documents publicats no tenien cap veracitat i no corresponien a la comptabilitat del partit. A més, va anunciar que el comitè executiu del PP, a petició de Rajoy, havia decidit de fer una auditoria interna, que després se sotmetria a una d’externa, i que alguns dirigents farien una declaració jurada per deixar clar que no tenien res a amagar.

‘La comptabilitat se sotmet escrupolosament a una auditoria legal i oficial que fa el Tribunal de Comptes. Les retribucions són declarades a Hisenda, retingudes als efectes fiscals corresponents, i es fan per transferència bancària a través d’una nòmina mensual’, va dir.

Què diuen els documents?

Els documents de la comptabilitat interna que gestionaven Bárcenas i Álvaro Lapuerta, també ex-tresorer entre el 1990 i el 2009, indiquen que hi va haver pagaments periòdics, trimestrals o semestrals, a tota la cúpula del partit, inclosos l’actual president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

Aquesta comptabilitat secreta s’estructura en tres apartats: el primer, de les aportacions de diners que alguns empresaris feien al PP en concepte de donatius, amb la data de l’aportació, l’origen i la quantitat; el segon, de la sortida de diners, de pagaments, amb la data, la quantitat i el destinatari; i el tercer apartat, del saldo final dels moviments de diners.

Cada any una part dels diners rebuts es reservava per a ingressar-la al Banc de Vitòria, que el 2003 fou absorbit pel Banesto. Però tan solament se n’hi ingressava una part. I si la resta de donatius no es va arribar a declarar mai, es pot tractar d’un cas de finançament irregular del partit.

25.000 euros anuals a Rajoy

A més dels pagaments a Rajoy i a Cospedal, també consten cobraments de Rodrigo Rato i Jaime Mayor Oreja durant els anys que van ser vice-secretaris del partit, i dels secretaris generals Francisco Álvarez-Cascos, Javier Arenas i Ángel Acebes.

Rajoy apareix en les anotacions des del 1997 fins al 2008, amb pagaments semestrals de 2.100.000 pessetes, o trimestrals de poc més d’un milió de pessetes. I a partir del 2002 passen a ser de 12.600 euros semestrals o 6.300 trimestrals; és a dir, 25.200 euros anuals.

Rato cobrava 6.850 euros trimestrals, però els pagaments més grossos anaven a parar a Javier Arenas i a Álvarez-Cascos: 9.900 euros trimestrals. María Dolores de Cospedal va cobrar dues vegades, dos trimestres, 7.500 euros cada un.

Ara fa poques setmanes que es va publicar que Bárcenas havia pagat sobresous a dirigents del PP en diner negre, cosa que aquests dirigents sempre han negat.

Les donacions

La comptabilitat que gestionava Bárcenas no té a veure amb els fons rebuts pel PP de part de l’estat, dins el finançament públic dels partits. Altrament, mostra les donacions privades d’empresaris i companyies constructores. És el cas de Luis del Rivero, que va pagar 120.000 euros el 2004, quan era vice-president de Sacyr Vallehermoso, i 260.000 euros el 2006, quan ja n’era president. També hi ha tres ingressos de Juan Miguel Villar Mir, president d’OHL, de 100.000, 180.000 i 250.000 euros el 2004, 2006 i 2008. Més donatius: el de José Mayor Oreja, president de FCC Construcción –i germà de l’ex-ministre– que va pagar 90.000 euros i 75.000 euros en dos pagaments el 2008. I Mercadona hi apareix fent dos pagaments, el 2004 i el 2008, de 90.000 euros i 150.000. Segons El País, tots han negat, malgrat la informació documental, haver fet cap donatiu al Partit Popular.

Entre els donants, hi consten tres encausats en el cas Gürtel. Pablo Crespo, ex-número dos de la trama, va pagar el maig del 1999 21 milió de pessetes; Alfonso García Pozuelo, propietari de la Constructora Hispánica, va fer sis pagaments entre 18.000 i 30.000 euros; i Juan Cotino, de l’empresa Sedesa, va fer un ingrés de 200.000 euros el 2004.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any