Sílvia Soler guanya el premi Ramon Llull amb una novel·la ‘on no passa res o hi passa tot’

  • Enguany Planeta ha assumit tot el premi, després de sis anys vinculat a les institucions públiques

VilaWeb
Montserrat Serra
01.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sílvia Soler (Badalona, 1961), autora de ’39+1′ o bé ‘Petons de diumenge’ (premi Prudenci Bertrana), i col·laboradora de programes de ràdio i televisió, ha guanyat el XXXVIII premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, amb la novel·la ‘L’estiu que comença’. Enguany, Planeta ha tornat a assumir el premi tot sol, després de sis anys vinculat a les institucions públiques: primer amb el govern d’Andorra, durant tres anys, i després tres anys més assumit per la Fundació Ramon Llull, que va ser itinerant.

La història de ‘L’estiu que comença’ se centra en dues famílies. El punt de partida són dues dones joves molt amigues, embarassades, que juguen a imaginar com seran els fills respectius i quina relació tindran entre ells. I Soler estira aquest fil i segueix aquests dos personatges, un noi i una noia, fins que arriben a la cinquantena. ‘Una de les preguntes que es fa el llibre és si les amistats es poden heretar’, diu.

La novel·la avança a batzegades, endavant i endarrere, i se situa en el temps a partir dels fets rellevants de cada moment (els Jocs Olímpics, l’atemptat d’Hipercor…). La història es desenvolupa en un petit poble costaner inventat, Sorrals, entre el Maresme i la Selva. ‘Que sigui petit és important, perquè aquestes dues famílies protagonistes són observades per la resta de la població, arran d’un fet traumàtic del qual es parlarà durant molts anys al poble.’

Una novel·la ‘estiuenca’

Sílvia Soler defineix la novel·la de ‘estiuenca’, perquè ‘totes dues famílies mantenen una relació que s’escenifica en la nit de Sant Joan: han establert com a tradició celebrar plegats la revetlla i fer un brindis, que es fa tradicional, per l’estiu que comença.’ D’aquí ve el títol de l’obra.

Gemma Lienas, membre del jurat, considera ‘L’estiu que comença’ com una novel·la fresca, optimista, que es llegeix d’una tirada, i la situa en la línia de la novel·la psicològica. I Carles Casajuana, un altre membre del jurat, en destaca les peripècies humanes que descriu, el domini dels sentiments; ‘una novel·la molt maca’, diu, que li recorda el film ‘El ball’, d’Ettore Scola. I encara Emili Rosales, secretari del jurat, creu que molta gent se sentirà identificada amb la història, perquè té ‘el punt d’emoció que prové de l’experiència compartida’.

El premi és dotat amb 60.000 euros, amb publicació i traducció a l’espanyol i al francès. El llibre sortirà el 7 de març.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any