Govern obert?

  • La Xarxa d'Innovació Pública va presentar ahir un vídeo explicatiu d'aquest nou concepte que s'obre camí en les administracions

VilaWeb
Redacció
01.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Xarxa d’Innovació Pública (X!P) és un grup de treball format per tècnics i professionals de l’administració pública que es va imposar, ara fa dos anys, de contribuir a modernitzar les administracions des de dins. La xarxa, d’aleshores ençà, ha assessorat institucions, ha traduït el llibre ‘INprenedors‘ i ha fet un vídeo de set minuts (en català, anglès i espanyol, a més d’aquesta infografia) per a explicar gràficament i planera el concepte de govern obert. L’objectiu de la X!P: convertir l’interrogant del titular en l’exclamació de la seva sigla.

Aquest primer fruit audiovisual de la Xarxa d’Innovació Pública, basat en ‘un canvi de paradigma de les administracions’ com és el govern obert, es va presentar ahir a la tarda a l’Escola d’Administració Pública a Barcelona (#governobert).

Marc Torres, un dels membres de la xarxa que més hi ha treballat, va comentar la gènesi de la infografia i el vídeo (‘fets a deshora, de deu a una de la nit, però també amb il·lusió i en col·laboració, entre molta gent’), dels quals no havien trobat cap document global semblant a la xarxa. Això, justament, va animar la X!P a fer-ne tres versions lingüístiques, per a difondre al màxim el material. En l’exposició, Torres va remarcar que en el procés d’elaboració el grup es va basar, curiosament, en els tres grans principis del govern obert: la participació, la col·laboració i la transparència.

La X!P, a l’ideari, concep el govern obert no sols com un exercici de transparència de l’administració o de millora de l’accés a determinades dades públiques, sinó com un canvi de paradigma de les administracions, de soca-rel. D’explicar el salt mental, més que no tecnològic, que representa el concepte, se’n va encarregar un altre ponent, l’assessor de comunicació i consultor polític Antoni Gutiérrez-Rubí.

Breument, va exposar els set conceptes que considera que es relacionen íntimament amb el govern obert: s’ha de basar en grans quantitats de dades; ha d’encapçalar la defensa de la cosa pública, l’espai d’intersecció entre corporacions (.com), administracions (.cat) i ciutadania (.org); només pot ser mòbil, perquè el tercer espai, el que hi ha entre la casa i la feina, ha esdevingut central en els ciutadans; ha de ser capaç de desagregar la informació del format perquè els administrats, a través de qualsevol plataforma o aparell, puguin adaptar-la a les seves necessitats: ha de ser capaç, per a reeixir, de treballar en el pla ‘multi’ (multixarxa, multiaudiència, multiplataforma i multiformat), perquè ens encaminem cap a una identitat múltiple on no hi ha una sola audiència, sinó moltes; ha de saber pensar, decidir i oferir continguts conjuntament amb els administrats, amb les multituds (‘crowd’), i ha de reconèixer el ciutadà a qualsevol hora i amb qualsevol plataforma, a partir del seu currículum desat al núvol.

Per Gutiérrez-Rubí, ara mateix no hi ha dificultats tecnològiques per a avançar cap a l’aplicació d’aquests punts, sinó mentals: ‘Cal una visió i ambició política.’

 

Informació relacionada:

L’Internauta: Avançant en l’obertura de dades (11-1-2013)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any