El jutge Castro imposa una fiança civil de 8,1 milions a Urdangarín i Torres

  • Els exresponsables de l'Institut Noós tenen 5 dies per pagar-la

VilaWeb
Redacció
30.01.2013 - 12:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En cas que l’encara duc de Palma i el seu exsoci no paguessin l’esmentada quantitat, se’ls embargaria els seus béns. Tot plegat, el mateix dia que l’Ajuntament ha acordat retornar a la Rambla el seu nom original i eliminar “dels Ducs de Palma”

El jutge que instrueix el cas Nóos, José Castro, ha imposat una fiança de responsabilitat civil de 8,1 milions d’euros per al Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, així com per al seu exsoci a l’Institut Nóos, Diego Torres, atenent així a la petició de la Fiscalia i del Sindicat Manos Limpias. En un acte de 500 folis, Castro els informa que tenen cinc dies hàbils per abonar la fiança des del moment en el qual se’ls notifiqui.

Així mateix, assenyala que poden respondre a la caució de manera subsidiària, de manera que es poden repartir el pagament de la mateixa o bé algú dels afectats podria abonar l’import total de la fiança.

D’altra banda, en el mateix acte judicial, el magistrat demana a Urdangarin i Torres que li comuniquin si tenen antecedents penals, per si calgués aplicar-los l’agreujant de reincidència. Cal recordar que el passat 21 de novembre, la Fiscalia Anticorrupció va presentar davant el Jutjat d’Instrucció número 3 de Palma el seu escrit de responsabilitat civil en el qual sol·licita una fiança de 8.189.448 euros per Urdangarin, Torres i les empreses administrades per tots dos imputats i a través de les quals presumptament van desviar els fons públics i privats que van obtenir a través de l’Institut Nóos. El fiscal Pedro Horrach va sol·licitar d’aquesta manera que s’obrís una peça separada de responsabilitat civil.

En concret, les mercantils a les quals la Fiscalia estén la seva petició són Nóos Consultoria Estratègica, Aizoon S.L. -de la qual la Infanta Elena és copropietària al 50 per cent-, Virtual Strategies S.L., Shiriaimasu, Intuit Strategy Innovat i De Goes Center For Stakeholder Management, empreses que centren el focus d’atenció de la causa al costat del propi Institut Nóos, que entre 2004 i 2007 va rebre del Govern balear i la Comunitat Valenciana un total de 5,8 milions mentre que d’entitats privades va percebre fins a 4,4 milions d’euros.

Per la seva banda, el sindicat Manos Limpias, personat com a acusació popular, també va presentar aquest mateix dia el seu escrit, de 30 pàgines, en el qual va demanar la mateixa quantitat i detalla la forma en què “es va disfressar a Nóos amb la careta de l’ànim de lucre”, a pesar que “es va crear específicament” per accedir a diferents convenis de col·laboració amb les Comunitats Autònomes de Balears i València i d’aquesta forma defraudar els diners públics obtinguts.

Les acusacions desglossen la seva petició de fiança en els 1,2 milions d’euros que va costar el conveni per a la celebració del primer Illes Balears Forum (2005); els 1,085 milions del segon (2006); els 1.044.000 milions de cadascuna de les tres edicions dutes a terme de l’esdeveniment València Summit, i els 382.000 euros que va percebre Nóos de la Societat Gestora per a la Imatge Estratègica i Promocional de la Comunitat Valenciana, llavors dirigida pel dirigent del PP Esteban González Pons, per la celebració d’uns Jocs Europeus que mai van tenir lloc.

Així mateix, s’inclouen els 54.520 euros pagats a Nóos pel Govern balear per al seguiment de la repercussió de l’equipo ciclista Illes Balears – Banesto; els 174.000 que va pagar Illesport per la creació de l’oficina del projecte d’aquest equip esportiu; els 116.566 del Ibatur per l’elaboració de material promocional del Illes Balears, i 2,1 milions de multa que per Llei han d’exigir-se (un terç de la quantitat global sol·licitada).

Per la seva banda, el passat 15 de gener, l’advocat d’Iñaki Urdangarin, Mario Pascual Vives, va explicar que havia presentat un escrit d’al·legacions contra la fiança de 8,1 milions, en el qual assegurava que el Duc de Palma únicament tenia un paper “representatiu” en l’Institut Nóos, i que els contractes signats eren correctes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any