L’independentisme pacífic de Catalunya i Escòcia és una lliçó positiva per al món, segons Reuters

  • L'agència internacional compara tots dos processos · Es demana si els referèndums del 2014 poden canviar la configuració d'Europa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.01.2013 - 19:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La principal lliçó dels moviments independentistes de Catalunya i Escòcia és que han estat relativament eficaços sense deixar de ser pacífics, en contrast amb els separatismes violents de l’IRA a Irlanda del Nord o d’ETA al País Basc.’ Aquesta és l’anàlisi que fa l’agència internacional Reuters, que dedica un reportatge a comparar els processos independentistes d’Escòcia i Catalunya. Es demana si els referèndums a tots dos països, previstos per al 2014, podrien canviar Europa, i descriu un interès creixent fora del continent, especialment als Estats Units, Rússia i la Xina, per si hi ha canvis radicals a dos dels grans estats del vell continent.

El reportatge de Reuters informa que mentre a Catalunya el suport del sí a la independència és de més del 50%, a Escòcia no supera el terç dels votants, però prediu que la situació pot canviar quan s’acostin les consultes. El periodista explica que cap dels qui va entrevistar pels carrers de Barcelona per fer el reportatge no ‘estava entusiasmat amb la idea de mantenir un estat unit’ a Espanya. ‘Els qui volen votar contra la independència parlen de malfiança respecte dels polítics en general, i dubten que els líders d’una Catalunya independent ho fessin gaire millor’, destaca l’article.

El text cita analistes i experts internacionals, que diuen que els processos engegats a Catalunya i a Escòcia ‘desperten interès més enllà d’Europa’, especialment a la Xina, a Rússia i als Estats Units. Reuters entrevista Fiona Hill, ex-membre del Consell d’Intel·ligència Nacional dels EUA i ara responsable d’Afers Europeus de la Brookings Institution de Washington. Per ella, Londres i Madrid no sembla que s’adonin de la importància de tot això que passa. ‘Parlem de dos dels estats més antics d’Europa’, remarca Hill.

Segons Reuters, si Catalunya i Escòcia voten a favor de la independència ‘ningú no sap que significarà a la pràctica’: els dos nous estats probablement haurien de negociar l’entrada a la Unió Europea i hi pot haver un vet per part de Londres o Madrid. Amb tot, Reuters destaca les diferències entre l’actitud del primer ministre britànic, David Cameron, ‘que ha acordat de cooperar amb el referèndum’, i la del govern espanyol, que, ‘en contrast, ha declarat que lluitarà contra la consulta per raons constitucionals’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any