L’abdicació de Beatriu dels Països Baixos torna a posar el focus sobre el regnat de Juan Carlos

  • La reina neerlandesa diu que vol donar una nova inspiració a la corona · És nascuda al mateix any que el rei espanyol

VilaWeb
Redacció
29.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reina Beatriu dels Països Baixos va anunciar ahir que abdicaria en favor del seu fill Guillem Alexandre el 30 d’abril. La reina argüeix que ‘aquesta responsabilitat ha d’estar en mans d’una altra generació’ i que ‘el príncep Guillem i la princesa Màxima estan molt preparats per a servir amb tot el seu talent el poble i donar una nova inspiració a la corona.’ ‘Aquesta responsabilitat ha d’estar en mans d’una altra generació’, ha explicat en un discurs a la televisió. L’abdicació de Beatriu ha tornat a posar el focus sobre les condicions del regnat de Juan Carlos.

De fet, els paral·lelismes i les diferències entre ambdós monarques són significatius. Tots dos tenen la mateixa edat: són nascuts el mes de gener de 1938. Beatriu ha regnat 33 anys i Juan Carlos, 38. Però les semblances s’acaben aquí. Amb el temps, Beatriu s’ha guanyat una forta acceptació popular, sobretot per haver renunciat sistemàticament determinats privilegis i condecoracions que diverses institucions li havien ofert en qualitat de reina. El rei espanyol, en canvi, viu un dels moments més durs del seu regnat i molts han posat en dubte les condicions del seu regnat.

Willy Toledo: ‘Inflat com està el Borbó, tant de bo que duri ben poc’

Sense anar més lluny, aquest cap de setmana l’actor espanyol Willy Toledo ha aixecat una gran polèmica per unes declaracions en un acte públic, en què ha desitjat la mort del rei Juan Carlos. Toledo va dir que el rei havia estat ‘designat per un dictador feixista i criminal’ i que encapçalava ‘una monarquia feixista’. I va afegir: ‘Inflat com està Juan Carlos, tant de bo que duri ben poc.’

Armand de Fluvià: ‘El rei és un tarambana’

Per Nadal el rei espanyol va tornar a ser notícia per l’entrevista que va concedir a Televisió Espanyola i en la qual no li van preguntar per cap de les qüestions ni casos més controvertits que havien malmès la imatge de la corona els darrers anys, com ara la cacera d’elefants a Botswana en plena crisi de l’economia espanyola o l’encausament per negocis corruptes d’Urdangarín. Justament sobre aquestes qüestions, i més, sí que en va parlar l’expert en monarquia espanyola Armand de Fluvià, en aquesta entrevista amb VilaWeb, unes quantes setmanes enrere. ‘El rei és un tarambana’, concloïa Fluvià.

Toni Albà: ‘El rei deu flipar amb el procés d’independència de Catalunya’

També en una entrevista recent amb VilaWeb, l’actor Toni Albà, imitador del rei, parodiava alguns dels comportaments del monarca i explicava que Juan Carlos ja no tenia capacitat d’influència per aturar el procés sobiranista català. En aquest cas, el titular era: ‘El rei deu flipar amb el procés d’independència de Catalunya.’

La dona de l’hereu neerlandès, argentina amb passat polèmic

Amb tot, la família reial neerlandesa també ha estat objecte de polèmica qui-sap-les vegades. Guillem Alexandre d’Orange serà el primer home que regnarà als Països Baixos des de fa més d’un segle, des de la mort del rei Guillem III, el 23 de novembre del 1890. Però qui ha despertat més controvèrsia és la dona de l’hereu, Máxima Zorreguieta. És filla de Jorge Zorreguieta, que va ser el secretari d’Agricultura, Ramaderia i Pesca del dictador argentí Jorge Rafael Videla del 1979 al 1981.

Precisament aquest dissabte farà exactament deu anys que Zorreguieta i Guillem es van casar a l’església Nova d’Amsterdam, quan finalment el parlament neerlandès va donar el vist-i-plau a l’enllaç, amb el vot contrari de quinze diputats i l’abstenció dels socialistes. Al pare de la núvia no li van permetre d’assistir al casament. I un grup de manifestants va protestar llançant pintura als nuvis i rebent-los amb una cassolada, entre els plors de Zorreguieta. La princesa s’ha negat a convertir-se al protestantisme, religió del seu marit i majoritària als Països Baixos, i continua essent catòlica.

Per una altra banda, la reina Beatriu també va ser objecte d’una forta onada de protestes contra la monarquia tant quan es va casar com quan va assumir el tron. El motiu? Es casava amb l’aristòcrata alemany Claus von Amsberg, que havia servit a les Joventuts Hitlerianes. Claus es va morir el 2002.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any