Islàndia guanya la pugna amb el Regne Unit i els Països Baixos i no pagarà pel banc Icesave

  • Britànics i neerlandesos reclamaven els diners que havien avançat als clients del banc · Un tribunal europeu en refusa la petició

VilaWeb
Redacció
29.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tribunal de l’Associació Europea de Lliure Comerç (AELC) ha donat la raó a Islàndia, que s’havia negat a reemborsar els estalvis dels clients estrangers dels bancs que van fer fallida l’octubre del 2008, entre els quals Icesave. La cort ha refusat els arguments presentats pel Regne Unit i els Països Baixos, que reclamaven els diners avançats als seus ciutadans perjudicats per la fallida.

La decisió era molt esperada perquè s’hi resolia si els diners públics han de servir per salvar els bancs en fallida o no. Després de l’ensulsiada del banc privat islandès més gran, Landsbanki, el govern va nacionalitzar urgentment el sistema bancari del país, però no va poder garantir els dipòsits als clients de l’Icesave, molts dels quals eren britànics i neerlandesos.

En el moment de la fallida, Icesave tenia prop de 4.000 milions d’euros en dipòsits. Els governs britànic i neerlandès van avançar tots els diners als clients del banc, però van presentar-ne la factura a Islàndia.

Aleshores, Islàndia va decidir de consultar als seus ciutadans amb un referèndum si el govern havia de pagar-la, aquella factura. I els islandesos van decidir que no tenien cap obligació d’assumir el cost de les pèrdues d’un banc privat.

La Comissió Europea va portar Islàndia al tribunal de l’AELC per haver violat la directiva europea sobre garanties de dipòsits, una directiva que obliga els estats a garantir un mínim de vint mil euros als dipositants d’un banc en fallida. Però el tribunal ha donat la raó a Islàndia.

 

Més informació: Islàndia suspèn la negociació per a entrar a la UE

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any