L’estratègia de la ‘caverna espanyola’ contra el procés d’autodeterminació

  • Els mitjans de la dreta espanyola pressionen Rajoy perquè apliqui mà dura · L'ex-president madrileny Joaquín Leguina demana la intervenció de la guàrdia civil

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
28.01.2013 - 12:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de Mariano Rajoy intenta rebaixar el to d’amenaça que havia exhibit fins ara amb el procés català i pretén demostrar que no li amoïna massa la declaració de sobirania aprovada pel parlament; el propòsit és d’atorgar-li un perfil més baix. Però la premsa de Madrid més espanyolista pressiona perquè Rajoy vagi més enllà i prengui decisions dràstiques, com ara suspendre l’autonomia de Catalunya, enviar-hi la guàrdia civil i fins i tot que es tipifiqui com a delicte la convocatòria d’un referèndum sense el permís de l’estat.

Des de l’Onze de Setembre fins a l’acord entre CiU i ERC després de les eleccions del 25-N, el govern espanyol ha utilitzat l’amenaça d’aplicar la llei i la constitució quan calgui per aturar el procés d’autodeterminació català; i ha avisat que podria haver-hi un ofec financer a la Generalitat, que intervindria el govern i fins i tot que ‘espanyolitzaria’ els estudiants catalans amb la llei Wert. Ara prefereix l’estratègia de perfil baix i modula una mica el to, però la ‘caverna mediàtica’ espanyola l’apuja, i acusa Rajoy de ser massa tou i, per tant, responsable que el procés català continuï avançant.

Poc després de l’Onze de Setembre el director d’El Mundo, Pedro J. Ramírez, ja demanava en un editorial que el govern espanyol impulsés al congrés una reforma del codi penal que permetés l’empresonament de Mas si tirava endavant un referèndum. El PP en va prendre nota, però de moment res més que això.

‘Amb una parella de la guàrdia civil n’hi haurà prou’

L’endemà mateix de l’aprovació de la declaració de sobirania hi havia crides a actuar en aquest sentit en aquesta tertúlia de 13 TV, la televisió de la conferència episcopal espanyola que competeix amb Intereconomía per un mateix segment d’audiència. Els tertulians, entre els quals hi ha l’ex-president de la Comunitat de Madrid, el socialista Joaquín Leguina, demanen a Rajoy que sigui més dur i que no permeti iniciatives com l’aprovada dimecres passat al parlament.

Criden especialment l’atenció unes declaracions de Leguina en què demana que la Generalitat sigui intervinguda per la guàrdia civil. ‘S’ha de lliurar la batalla. I s’hauria d’haver lliurat ahir, abans que no es votés això. I quan es vota, alguna cosa cal fer. I s’ha de fer com en aquell film que es deia ‘Raíces profundas’, en què Alan Ladd li diu al dolent: ‘No continuï per aquest camí’. Després l’ha de matar, però com a mínim l’avisa que no ha de continuar per aquest camí’. I després encara afegeix: ‘La república va haver d’enviar el general Batet per parar els peus al Companys aquest. Aquí jo crec que amb una parella de la guàrdia civil n’hi haurà prou’.

Però l’estratègia de la ‘caverna mediàtica’ no es basa només en l’amenaça, sinó també en el fet d’amagar la majoria social i parlamentària que empeny el procés i reduir-lo a la iniciativa (o al ‘deliri’) de dos dirigents polítics, Artur Mas i Oriol Junqueras, a qui dimonitza i presenta com una amenaça per la unitat nacional i per a la situació econòmica d’Espanya. ‘El desafiament sobiranista de Mas…’ ha encapçalat molts titulars de diaris espanyols, i no només de la dreta. Aquesta portada de l’ABC és de l’endemà de la declaració de sobirania:

A més del titular, amb tres adjectius força clars sobre l’opinió del diari en relació a la declaració, destaca la imatge que il·lustra la portada. En contraposició a l’àmplia majoria parlamentària que va donar suport a la declaració, en aquesta foto es veu Oriol Junqueras tot sol a l’hemicicle del parlament, envoltat d’escons buits: contra la majoria democràtica, la solitud del dirigent polític foll.

Aquell mateix dia, El Mundo destacava en portada una de les fotos que més va córrer: la de Junqueras, Mas i Herrera, els dirigents de les tres formacions que van tirar endavant la declaració. Però en el titular remarca un dels arguments de l’unionisme: Catalunya no és subjecte polític i no és sobirana, perquè la sobirania és del poble espanyol. ’85 diputats catalans usurpen un dret de tots els espanyols’, diu el titular.

I un altre diari de la dreta espanyola barrejava en una mateixa foto dos elements que des de la campanya del 25-N els partits unionistes i la maquinària mediàtica que tenen al darrere, començant per El Mundo, proven de fer: vincular el procés sobiranista a presumptes casos de corrupció que podrien esquitxar algun dirigent de CiU.

La foto de Mas i Oriol Pujol serveix per il·lustrar el tema de la declaració de sobirania, que es titula ‘Al marge de la llei’, i alhora es fa servir per parlar del cas ITV de suposada corrupció, amb el titular ‘400 folis de proves contra Oriol Pujol’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any