El Condado de Treviño demana la segregació de Burgos i l’annexió al País Basc

  • El batlle diu que la majoria de serveis els els proporciona el govern basc

VilaWeb
Redacció
26.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El municipi de Condado de Treviño, a Castella i Lleó, ha començat a elaborar un expedient de segregació de la província de Burgos, a la qual pertany ara, amb el propòsit d’annexionar-se al País Basc, segons que va explicar ahir el batlle, Igancio Portilla. Portilla es va reunir amb el president de la Diputació de Burgos, César Rico, a qui va dir que l’ajuntament de Treviño elaboraria i aprovaria un informe per a ‘divorciar-se’ de Castella i Lleó en el termini d’un mes.

Va explicar que aquest document s’enviaria a la junta de Castella i Lleó i a la diputació provincial per començar la segregació, i passar d’aquesta manera de la província de Burgos a la d’Àlaba. ‘Demanem que es compleixi fonamentalment el desig de Treviño, la voluntat de la majoria’, va dir Portilla, que es va queixar dels problemes que té el municipi sobretot en els serveis públics.

I va destacar que, a diferència del govern autonòmic de Castella i Lleó, que no els proporciona aquests serveis, el govern basc sí que ho fa, sobretot en l’àmbit sanitari i educatiu. Com a exemple, va explicar que només una cinquena part dels alumnes d’escoles de Treviño van a col·legis públics, perquè la ‘demanda real’ dels estudiants és d’anar al País Basc, per la vinculació amb aquest territori i per la intenció d’anar-hi a treballar. El Condado de Treviño és una ‘illa’ de la província de Burgos dins d’Àlaba, de tal manera que els seus ciutadans tenen les relacions econòmiques i socials preferentment amb el País Basc.

El president de la Diputació de Burgos, César Rico, va recordar que l’estatut de Castella i Lleó reconeix el Condado de Treviño com una zona de la província de Burgos, i que per això veu molt difícil que l’expedient de segregació pugui prosperar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any