Irlanda viu un aniversari del Bloody Sunday tens

  • Dos mesos d’incidents per la retirada de la bandera del Regne Unit de l’ajuntament de Belfast

VilaWeb
Redacció
27.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es commemora el 41è aniversari del Bloody Sunday al Nord d’Irlanda. Aquesta celebració arriba enmig d’un clima tens a la zona per causa de la decisió del consell de Belfast de limitar l’hissada de la bandera del Regne Unit de l’ajuntament de la ciutat a disset dies assenyalats.

El consell va prendre aquesta decisió el 3 de desembre i, des d’aleshores, gairebé hi ha incidents a diari als carrers. S’han atacat algunes seus polítiques dels principals partits nacionalistes, com el Sinn Féin o l’Alliance, i els seus representants polítics han rebut amenaces i atacs als seus domicilis.

Els incidents
Els incidents van començar el dia de la votació quan diversos unionistes van cremar banderes irlandeses pel centre de Belfast i, hores més tard, van entrar a l’ajuntament causant destrosses. Els dies següents l’exaltació unionista es va difondre per diversos punts del nord d’Irlanda, com Lisburn, Portadown, Armagh, Ballymena o Derry, i de moment, els incidents han registrat més de vuitanta policies ferits i gairebé el mateix número de detinguts.

A més el divendres 18 de gener la ciutat de Derry va viure una situació tensa, quan es van hissar les banderes del regiment de paracaigudistes britànics, els responsables del Bloody Sunday.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any