El negoci de la incineració

  • L’arribada d’escombraries sabadellenques a Mallorca destapa interessos econòmics en la gestió dels residus

VilaWeb
M.Manyosa
24.01.2013 - 21:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En l’època de “envàs on vas” i quan el debat al carrer està centrat en la millora de la classificació dels residus per després poder fer el correcte procés de reciclatge, Balears aposta per la incineració. Els motius son econòmics i els interrogants afloren.

La planta crematòria de fems instal·lada a Son Reus, a Palma, ja crema les 140 tones d’origen sabadellenc. Segons l’Entesa per Sabadell (ES) les escombraries provenen de la Planta de Tractament de Residus Voluminosos de Can Roqueta, gestionada per l’empresa PIRSA (del grup Everest). Han estat les primeres en arribar-hi però s’espera que només el 2013 se n’hi incinerin fins a 100 mil tones, de les que Sabadell en proveirà el 40%. La resta arribaran de països europeus amb els que a dia d’avui s’està negociant. L’ES ha mostrat la seva preocupació  per aquesta pràctica que assegura és nociva per la salut pública ja que la pràctica de cremar residus genera “partícules molt contaminants que tenen relació amb l’augment de casos de càncer”.

A Mallorca la posada en marxa d’aquesta pràctica ha fet posar el crit al cel a la ciutadania que veuen atònits com des de fa uns dies l’illa de la calma es pot convertir en el femer d’Europa. Des de diferents àmbits han fet una crida a la mobilització contra el que anomenen l’#eurofems, i pel proper dissabte 26 de gener han convocat una concentració en forma de cadena humana que s’espera que sigui multitudinaria.

L’empresa concessionària de la gestió de residus a Mallorca és TIRME S.A. Amb aquesta gestió el que pretén és complir amb el contracte firmat amb el Consell de Mallorca per assolir el màxim rendiment de la incineradora que als mesos d’estiu arriba només al 50%. La controvèrsia rau en que fa només 2 anys es va fer una gran ampliació de les instal·lacions que són les que a dia d’avui no estan en funcionament i exigeixen la importació de residus. S’obren aleshores moltes preguntes:

Què fa l’empresa PIRSA de Sabadell?

Segons el partit polític de l’Entesa la responsable de l’enviament de residus a la incineradora de Mallorca és PIRSA que forma part del grup Everest. Segon s’explica al seu web de la pròpia empresa aquesta és una Planta Intercomarcal de Reciclatge que treballa amb la mirada posada a la “conservació i la regeneració del medi ambient”. Amb aquesta presentació es fa complicat d’entendre perquè s’organitzen camions de tones de residus fins al Port de Barcelona que viatgen en ferri fins a Palma per arribar a la incineradora de Son Reus.

Qui gestions la incineradora de Son Reus?

TIRME S.A. és un conglomerat empresarial del qual formen part empreses com Iberdrola, FCC, Enel Green Power i Urbaser empreses  del sector energètic i de la construcció. Té la concessió de la gestió de residus a Mallorca fins al 2041 o sigui el monopoli garantit per devers 30 anys. Per aquest motiu des del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) asseguren que l’illa “és un dels pocs exemples de l’Estat, en que el servei de tractament de residus té caràcter de servei públic obligatori insularitzat”.

Cremar residus surt a compte

Cal considerar que el procés d’incineració requereix molta energia, de la companyia elèctrica Endesa per exemple que és propietat de Enel Green Power (TIRME). I a més el resultat de la crema produeix cendres i escòries (tòxiques), uns materials molt útils per la construcció ja que poden servir per l’elaboració de ciment. El membres del GOB han assegurat en un comunicat que “el Partit Popular [Balear] pretén col·locar les cendres en obres públiques i omplir les pedreres d’escòries”. Així doncs, no sembla que l’empresa TIRME tingui massa a guanyar-hi si en alguns dels casos s’impulsés fermament a Mallorca un sistema de reciclatge de fems.

Perquè Mallorca té una planta incineradora? I tant gran?

La resposta sembla fàcil de deduir: les polítiques mallorquines aposten bàsicament per la incineració. Al 2010 van finalitzar les obres de la construcció de dos nous forns posant en marxa axí tres línies de crematori de residus. A la pràctica el que ha suposat l’ampliació de les instal·lacions és la posada en marxa d’una segona incineradora. A dia d’avui es quan es demostra que aquesta inversió va ser una pura estratègia econòmica doncs la planta té capacitat per tractar 430mil tones d’escombraries cada any una quantitat innecessària ja que a la pràctica es posa al 50% del seu rendiment els mesos d’estiu, mentre que la resta de l’any ho fa al 30%.

Mallorca sense opcions: importació de residus o augment de taxes

Tot i que a Mallorca es paga la tarifa per incineració més cara de tot l’estat, a final d’any l’empresa va amenaçar el Consell de Mallorca en apujar 10 euros la taxa de residus, és a dir un 7%. Va ser aleshores quan la institució va cercar i trobar l’alternativa: importar residus per incinerar-los a la illa. La problemàtica d’amortitzar la inversió ve d’en rere. Ja al 2011 l’empresa concessionària volia augmentar la taxa de residus un 56% (passant de 131.5 a 205 euros) i el Consell de Mallorca va aconseguir no aplicar-ho però ja va advertir que la gestió era només per guanyar temps mentre es cercaven alternatives: o importar fems o apujar-ne la taxa.

On queda el reciclatge?

Segons el GOB aquestes infraestructures sobredimensionades s’han pagat amb dobles públics un fet innecessari que castiga no només l’economia de l’illa sinó també la imatge d’una regió insular que viu del turisme. El grup ecologista assegura que la incineradora és “la més gran del sud d’Europa” i apunta que en aquesta escenari “el model d’incineració i l’autèntic model de les 3 erres són clarament incompatibles”.

I amb tot, què recull la normativa?

Per poder importat fems a Mallorca s’ha modificat el Pla insular de residus ja que l’anterior versió no permetia el tractament de fems de fora de l’illa. El canvi s’ha fet mitjançant una esmena a un decret llei de mesures urgents sobre instal·lacions energètiques.

El que queda a l’aire ara per ara és el contracte blindat de concessió que el Consell té amb l’empresa TIRME. Un acord que es vulnerable pel que interessa. Ha estat impossible modificar-lo per evitar la importació de residus però es faran els canvis oportuns perquè TIRME pugui gestionar residus de fora de Mallorca.

Secretisme i olor a socarrim

Les institucions insulars han explicat que les escombraries que s’importen a Mallorca no son residus qualsevol sinó que és Combustible Sòlid Recuperat (CRS) que bé a ser plàstics, paper, cartró i fusta que han estat separats de les escombraries orgàniques i han passat per un procés d’assecat. Sigui com sigui, testimonis presencials de l’arribada dels camions a la incineradora han assegurat que la càrrega feia pudor a i des de l’illa de la calma hi ha qui apunta que tota l’operació fa pudor de corrupció.

Així mateix s’han expressat els moviments ecologistes que han denunciat la manca de transparència de l’operació. Asseguren que la gestió s’està fent amb secretisme i que només aquesta setmana han arribat tres vaixells suposadament carregats de tones de residus per incinerar, però que cap responsable ha informant del procés que s’està duent a terme.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any