25.01.2013 - 06:00
El cas de Carles Mateu Blay ha arribat al congrés espanyol. Carles Mateu és el conductor d’Almenara (Plana Baixa) retingut i denunciat per la guàrdia civil en un control rutinari per haver-se negat a parlar en espanyol. Ara Joan Tardà, diputat d’Esquerra al congrés, ha emprès dues accions parlamentàries que interpel·len directament el govern espanyol sobre aquest cas. En primer lloc, ha demanat una reunió amb al ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz. Tardà vol saber quines accions emprendrà per evitar nous casos com el de Carles Mateu. I, en segon lloc, ha registrat un seguit de preguntes a la mesa de la cambra, adreçades al govern espanyol, de les quals sol·licita resposta escrita.
En la carta, Tardà recorda que hi ha hagut molts casos de vulneració de drets lingüístics de ciutadans per part dels cossos de seguretat de l’estat, i esmenta directament el cas de Mateu Blay i el tracte vexatori que va rebre de la guàrdia civil. I afegeix: ‘Incomprensiblement, arran de l’ús del català, l’esmentat ciutadà va ser denunciat de no portar el cinturó de seguretat, de no fer servir l’armilla reflectant i de negar-se a sotmetre’s al control d’alcoholèmia. I, a més, el van acusar d’un delicte de desobediència a l’autoritat.’
Tardà recorda que, no fa pas gaire, Mateu Blay ha estat absolt d’aquesta acusació i, a més, que el dret dels ciutadans d’expressar-se en la llengua pròpia és recollit en l’article 3.2 de la constitució espanyola i en l’article 6 de l’estatut d’autonomia del País Valencià. I per reblar el clau, abans de demanar de reunir-s’hi, diu: ‘Entendrà, senyor ministre, la indignació que genera que, avui dia, les persones i la societat hagin de viure i presenciar situacions d’aquesta mena.’
Les preguntes al govern espanyol
Les preguntes registrades a la mesa del congrés, de les quals demana resposta escrita (document íntegre, pdf), són les següents:
‘El govern té coneixement dels fets esdevinguts al terme municipal d’Almassora (Castelló) en què un ciutadà va ser requerit per un guàrdia civil d’adreçar-s’hi en llengua espanyola i no en valencià, com afirma que va procedir l’esmentat ciutadà?
El govern considera necessari d’obrir un expedient informatiu per a aclarir aquests fets?
El govern considera acceptable que el guàrdia civil destinat, atenent al fet que presta els seus serveis com a funcionari en una comunitat autònoma amb llengua pròpia i oficial diferent de l’espanyola, s’adrecés al ciutadà fent-li notar que no entenia la llengua valenciana pel fet de ser de Ciudad Real, tal com consta en la sentència judicial 22/2013 del jutjat penal número 4 de Castelló?
Hi ha la possibilitat que alguns membres de la guàrdia civil destinats a la comunitat autònoma valenciana no siguin competents lingüísticament en la llengua oficial, fins al punt que no els sigui possible d’establir un diàleg intel·ligible amb els ciutadans?
Quines mesures ha pres el ministeri per garantir la competència lingüística dels membres de la guàrdia civil destinats a la comunitat autònoma valenciana?’