Notícies

Dijous  24.01.2013  13:34

Unió de Pagesos s’adhereix a la Plataforma Aturem el Fracking

Per tal d’evitar agressions a l’espai agrari

Men?ame
 

Unió de Pagesos s’ha adherit a la Plataforma Aturem el Fracking, entitat que s’oposa al procediment d’extracció de gas i petroli del subsòl mitjançant la injecció a pressió d’algun material en el terreny, generalment aigua amb sorra i productes químics, i que pot comportar, entre altres conseqüències, la contaminació dels aqüífers i atmosfèrica i moviments sísmics.

El Consell Nacional d’Unió de Pagesos va aprovar el passat 12 de gener adherir-se a la plataforma considerant que el fracking (fractura hidràulica) suposarà una nova agressió a l’espai agrari ja que utilitzarà sòl ara dedicat a l’activitat agrícola, degradarà el paisatge i competirà per l’aigua. A més, aquesta activitat extractiva, per a la qual el Govern català ja n’ha autoritzat sondejos, comportarà l’augment de freqüentació en les zones on s’obrin pous, les infraestructures lligades a aquesta activitat i la utilització de tècniques i productes que perjudiquen el medi.

El sindicat recorda el paper fonamental de l’espai agrari al nostre territori, així com el seu reconeixement en els plans territorials vigents, i el fet que és fonamental per al manteniment de la biodiversitat, actua com a connector ecològic i és generador de paisatges. A més de proporcionar aliments de qualitat per a la població, les àrees agrícoles donen identitat al territori i els seus habitants.

L’acord de Govern d’autorització a fer prospeccions no regula el procediment que s’ha de seguir per fer-les en les finques privades, encara que sí queda recollit en la llei d’expropiació forçosa. Aquesta, que data del 1954, estableix que el propietari ha de permetre que es realitzin els treballs però s’ha d’haver tramitat prèviament el procediment d’ocupació temporal.

D’altra banda, la llei 18/2001 d’Orientació agrària contempla que el departament d’Agricultura ha d’emetre un informe vinculant i previ sobre els efectes que els projectes poden ocasionar en el funcionament normal de l’activitat de les explotacions agràries que puguin resultar afectades.