Quim Arrufat (CUP): ‘No donarem xecs en blanc’

  • La CUP defensa un referèndum vinculant però retreu l'estratègia de CiU i ERC

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.01.2013 - 18:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha començat la seva intervenció dient que no convocar una consulta sobre la independència ‘seria un frau democràtic’ i que la CUP celebrava i avalava la proclamació de Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà. Arrufat ha defensat l’autodeterminació i la independència, però ha criticat com havia començat aquest procés. Per això anunciava que els tres diputats votarien a favor de la seva proposta de declaració de sobirania i que farien un ‘sí crític’ a la declaració de CiU, ERC i ICV-EUiA: ‘Un sí a la sobirania i a decidir lliurement, i dues abstencions per com s’està fent i liderant el procés en aquest començament’.

‘A la nostra memòria hi ha el setembre del 77, i el setembre del 2012. Amb la lliçó històrica apresa, la CUP avisa que no avalarà un procés que no garanteixi la plena sobirania: el poder polític i econòmic per al poble’, ha dit Arrufat, que ha relatat els ‘dubtes raonables’ que tenia la seva formació sobre el procés. Ha retret que CiU i ERC hagin fet un acord en exclusiva a dues bandes i hagin ‘pactat una estratègia per organitzar la consulta a l’empara d’algú’. ‘Primer de tot hi ha la voluntat del nostre poble, sense negociacions a porta tancada’.

Arrufat ha afirmat que l’esquerra independentista havia estat ‘el motor de l’independentisme, sovint en solitari, i mai cedint ni desesperant’. I ha alertat dels riscos que la CUP considera que hi ha en el procés pactat i el full de ruta que diu que han establert CiU i ERC. Com ara el risc que no es guanyi la consulta, que el procés comenci amb renúncies i no s’esmentin els Països Catalans, i que el text vagi vinculat a l’adhesió als principis fundacionals de la Unió Europea.

‘Volem garantir que allò que se sotmetrà a votació serà el sí o no a la plena sobirania, i que aquesta ha de materialitzar-se en un estat independent, on es puguin realitzar tots els projectes polítics i econòmics que el poble decideixi’, ha afirmat, i ha dit que la CUP no donaria ‘xecs en blanc si no té garanties clares i públiques’ i que l’esquerra independentista estava ‘compromesa amb la lluita per l’alliberament nacional, únic instrument per accedir a la sobirania popular’.

Finalment, s’ha adreçat a CiU i ERC per demanar-los garanties i que siguin ‘fidels’ al compromís adquirit i ‘convoquin el poble a un referèndum vinculant per determinar lliurement el futur polític’. ‘Comencem a tenir pressa, o ara o mai’, ha sentenciat.  

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any