El PSC s’alinea amb PP i Ciutadans contra l’autodeterminació

  • Mas fa una última crida al PSC perquè s'afegeixi a la declaració de sobirania · El debat començarà a les quatre de la tarda

VilaWeb
Redacció
23.01.2013 - 13:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat sobre la declaració de sobirania començarà a les quatre de la tarda al Parlament de Catalunya. El primer ple de la legislatura ha començat avui al matí amb la defensa del nou govern per part d’Artur Mas. Però tot el debat polític ha anat girant al voltant de la declaració de sobirania: el president de la Generalitat ha fet una última crida al PSC, sense esmentar-lo, perquè s’afegeixi a l’acord subscrit per CiU, ERC i ICV-EUiA; i ha demanat als grups de la cambra que siguin capaços de subscriure grans consensos aquesta legislatura. El PSC s’ha alineat amb PP i C’s en les crítiques al procés d’autodeterminació.

La intervenció d’Artur Mas al Parlament no ha agradat als líder de PSC i PPC. Tant Pere Navarro com Alícia Sánchez-Camacho han criticat l’èmfasi del president de la Generalitat en iniciar el camí cap a la “independència” i han lamentat que la primera sessió plenària de l’any se centri en la declaració de sobirania i dret a decidir. Tots dos han coincidit a destacar que enlloc de la sobirania, la sortida de la crisi hauria hagut de centrar el primer debat parlamentari de la legislatura.

“Potser pensa que mentre parlem de sobirania la gent deixa de patir. O que amb la independència se solucionarà tot. Ni una cosa ni l’altra”, ha afirmat referint-se al president Mas. Navarro ha acabat atribuint a Mas tota la responsabilitat del que succeirà a Catalunya els propers anys: “vostè serà el responsable de l’èxit o del fracàs del nostre país”.

Una opinió similar ha expressat la presidenta del Partit Popular. Alícia Sánchez-Camacho ha afirmat que Mas ‘persisteix en l’error de creure que la independència pot solucionar tots els problemes dels catalans’. Segons ella, el que demana la societat són mesures per sortir de la crisi econòmica i financera i,’mentre la prioritat de les seves polítiques segueixi sent la sortida d’Espanya i d’Europa, la sortida de la crisi seguirà lluny’.

‘Dret de decidir il·legal’

A més, Camacho ha qüestionat la legitimitat d’Artur Mas com a president de la Generalitat, i Navarro ha qualificat de dèficit democràtic el fet que Oriol Junqueras sigui el cap de l’oposició. Camacho ha dit que no se sentia representada per ‘un president que aposta pel dret de decidir, quan el dret de decidir és il·legal i inconstitucional.

Tot amb tot, Mas ha explicat la necessitat de forjar amplis consensos, tant per a la transició nacional com per a encarar la sortida de la crisi econòmica. ‘Per forjar grans consensos hi ha d’haver sempre la voluntat de renunciar a alguna cosa que considerem de la màxima prioritat’

Mas ha utilitzat el seu torn de rèplica per respondre els missatges de tots els grups parlamentaris però també ha estat especialment contundent amb la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Navarro i amb les seves denúncies contra les conselleries del Govern. “Hi ha menys conselleries a Catalunya que ministeris a Madrid”, ha assenyalat Mas, tot afegint que “les conselleries serveixen per alguna cosa, i hi ha ministeris que no serveixen per res”. També li ha retret que, segons ha assegurat, si Catalunya no tingués dèficit fiscal, podria tornar els seus deutes en quatre anys, mentre que Espanya en trigaria més de 30.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any