La CUP dividirà el seu vot en la declaració: un sí i dues abstencions

  • 'Ens preocupa que el procés comenci amb renúncies', diu Arrufat

VilaWeb
Redacció
23.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ‘sí crític’ que la CUP ha anunciat que votarà avui en la declaració de sobirania acordada per CiU, ERC i ICV-EUiA es traduirà en un vot afirmatiu i dues abstencions, segons que ha pogut saber VilaWeb. El portaveu de la formació, Quim Arrufat, va dir ahir que el procés començava amb renúncies, perquè el text no incloïa cap referència explícita als Països Catalans, perquè anava vinculat a l’actual govern i per l’adhesió als principis de la Unió Europea.

Amb aquesta fórmula l’organització vol votar a favor que el poble català sigui subjecte de decisió però alhora abstenir-se com a protesta contra la manera com ha començat del procés.

Una fórmula de vot que té un precedent: El desembre del 2004 Batasuna va dividir el seu vot en la votació al parlament basc del pla Ibarretxe de reforma de l’estatut basc: tres hi van votar a favor i tres, contra. En aquell cas, el vot dels tres diputats de Batasuna va ser decisiu per a aprovar el text.

Les crítiques de la CUP al text

El consell polític de la CUP, que es va reunir dissabte, va marcar les condicions en què es podria votar sí a la declaració. També va decidir que, fos com fos, els tres diputats votarien la proposta pròpia.

Els representants de la candidatura recorden que CiU, ERC i ICV-EUiA no han inclòs cap dels quatre punts de la seva proposta, és a dir, que el parlament assumeixi la desobediència institucional per fer respectar el dret de decidir del poble català; que la resolució tingui en compte els Països Catalans; que es reconegui la mobilització popular com a garantia del procés i que no es condicioni la independència a l’acceptació de tractats internacionals signats per l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any