Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  22.01.2013  08:22

La CUP podria dividir el vot dels seus diputats en la declaració de sobirania

Potser emetran dos vots afirmatius i una abstenció, o a l'inrevés

Men?ame
 

Quan falten poques hores per al ple del parlament que votarà la delcaració de sobirania, que de moment han acordat CiU, ERC i ICV, la CUP no ha decidit què hi votarà, pendent de veure els gests i l'actitud de les altres formacions mentre s'hi puguin presentar esmenes i negociar-les. Ara, segons fonts consultades per VilaWeb, la CUP es planteja la possibilitat d'un vot favorable a la declaració però que alhora sigui crític; aquesta fórmula passaria per dividir el vot dels seus tres diputats, de tal manera que dos d'ells hi votin a favor i un s'absingui, o viceversa.

Aquesta fórmula de vot té un precedent. El desembre del 2004 Batasuna va dividir el seu vot en la votació al parlament basc del pla Ibarretxe de reforma de l'estatut basc: tres hi van votar a favor i tres, contra. En aquell cas, el vot dels tres diputats de Batasuna va ser decisiu per a aprovar el text.

Sigui com sigui, la CUP decidirà finalment aquest vespre el sentit del vot es debat entre l'abstenció i el 'sí crític'.

Les crítiques de la CUP al text

El consell polític de la CUP, que es va reunir dissabte, va marcar les condicions en què es podria votar sí a la declaració. També va decidir que, fos com fos, els tres diputats votarien la proposta pròpia.

Els representants de la candidatura diuen que si encara no han decidit el suport a la declaració de CiU i ERC és perquè no s'hi ha inclòs cap dels quatre punts de la seva proposta, és a dir, que el parlament assumeixi la desobediència institucional per fer respectar el dret de decidir del poble català; que la resolució tingui en compte els Països Catalans; que es reconegui la mobilització popular com a garantia del procés i que no es condicioni la independència a l'acceptació de tractats internacionals signats per l'estat espanyol.

El diputat Quim Arrufat, en sortint de la reunió d'ahir, va explicar que el concepte de Països Catalans no apareix en la declaració, sinó que hi ha un 'redactat eufemístic' al preàmbul. També va criticar que s'hi mantingués l'adscripció de Catalunya a la Unió Europa i per tant –digué– als mercats internacionals.

Si el redactat de la resolució final, un cop incorporades les esmenes, satisfà d'alguna manera les peticions de la CUP, els tres diputats poden votar-hi favorablement. Serà, diuen, un 'sí crític', perquè la declaració final no recollirà en cap cas el model de sobirania que defensen.

Men?ame