Un grup d’israelians cedeix el vot als palestins

  • La campanya Real Democracy es fa via Facebook

VilaWeb
Redacció
22.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els palestins de Cisjordània i Gaza, sota ocupació israeliana, no poden participar en les eleccions legislatives d’avui a Israel. Un grup de militants d’esquerra i pacifistes, per denunciar ‘aquest sistema electoral antidemocràtic’, ha activat Real Democracy, una iniciativa via Facebook amb què alguns israelians cedeixen el dret de vot a palestins.

‘El govern israelià deté el poder sobre els ciutadans de Palestina, però no és elegit pels palestins (de Cisjordània i Gaza). Això no és democràtic. La democràcia significa el poder del poble i per al poble’, diuen els impulsors de la campanya. És qualificada com ‘un acte de desobediència civil’ que es concreta posant en contacte palestins amb ganes de participar en les eleccions i ciutadans israelians que els vulguin cedir el vot.

Per Real Democracy, que ja ha rebut dos mil ‘m’agrada’ a Facebook, ‘o bé s’atura l’ocupació israeliana o bé els palestins han d’ésser autoritzats a votar a Israel. Deixar que els palestins siguin subjectes d’un estat del qual no són ciutadans de ple dret és contradictori amb els principis de democràcia’.

La iniciativa té un precedent immediat en la campanya Give Your Vote del 2010, quan milers de britànics van votar segons les consignes donades per ciutadans de l’Afganistan, Bangladeix i Ghana, en ‘protesta contra la manca de democràcia en les decisions internacionals sobre canvi climàtic, immigració, comerç i guerres’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any