Espanya s’ha gastat la majoria del fons de pensions a comprar el deute propi

  • El govern espanyol ja ha despès més del 90% dels diners que havia de dedicar a assegurar les pensions

VilaWeb
Redacció
21.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta notícia ha estat possible gràcies a la col·laboració de diversos lectors que són membres de +VilaWeb. La seva implicació en la informació i el seu suport econòmic fan millor el teu diari. Si vols ajudar-nos informa-te’n ací.



El govern espanyol va rebre amb entusiasme la col·locació de prop de 6.000 milions d’euros en bons el dia 10 de gener, a un 2,476%. L’operació és la millor dels deu darrers mesos i va ser esbombada com una demostració de la millora de les finances de l’estat. La realitat és més complexa. Pocs dies abans, el Wall Street Journal havia publicat una informació que va causar estupor a Brussel·les. Segons aquest article l’estat espanyol ha gastat el fons de pensions per a comprar bons, amb la intenció d’evitar el rescat europeu. El problema és que, ara mateix, dels 85.000 milions d’euros que haurien de servir per assegurar el pagament de les pensions, més del 90% simplement no hi és. La setmana passada el Ministeri d’Ocupació va reconèixer aquesta xifra en l’informe trimestral sobre l’ús del fons de reserva de les pensions.

Segons aquest informe, la Seguretat Social va tancar el 2012 amb 63.008 milions d’euros, un 5,6% menys que el 2011, i la rendibilitat obtinguda en les inversions no ha pogut compensar els 7.003 milions que el govern espanyol n’havia tret durant l’any per a resoldre dificultats de tresoreria el darrer trimestre.

De sempre, el fons de pensions estatal s’ha pogut usar en operacions d’inversió, però sota un control estricte i d’acord amb la llei, només en productes ‘amb una alta qualitat del crèdit i un significatiu nivell de liquiditat’, que no és el cas. Segons les xifres oficials del govern espanyol, el 2008 un 55% del fons de pensions s’havia invertit en operacions de crèdit. Avui la xifra passa del 90%, en un moment en què el sistema de la Seguretat Social ja té un dèficit de 3.000 milions, segons les estimacions del govern. Se sap que un 10% dels fons són invertits en bons alemanys i francesos des de fa anys.

L’estat espanyol té plans per a cercar als mercats més de 200.000 milions d’euros enguany (l’any passat en va aconseguir 186.000). Aquests diners cada vegada són més difícils de trobar als mercats internacionals, de manera que l’estat ha demanat als bancs espanyols que comprin molt més deute (ara ja tenen un terç del deute en circulació). També ha usat el fons de pensions per a adquirir-ne en allò que alguns qualifiquen de ‘trampa comptable’, car són diners que surten d’una caixa de l’estat per a anar a un altra caixa de l’estat.

El govern espanyol només confia que la crisi escampi aquest 2013 i que els diners del mercat internacional financin el deute ràpidament. Seria l’única possibilitat de defugir el rescat europeu, però també la darrera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any