‘August’ de John Williams, avançament editorial

  • Edicions 62 va publicar l'any passat la celebrada novel·la 'Stoner' del mateix autor

VilaWeb
Montserrat Serra
20.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’any passat Edicions 62 publicava la novel·la ‘Stoner‘, una de les millors traduccions de l’any, a càrrec d’Albert Torrescasana, i d’aquesta manera donava a conèixer al públic català l’escriptor nordamericà John Williams (1922-1994). El llibre va captivar tothom qui el va llegir per la seva qualitat literària. Ara, Edicions 62 publica una segona novel·la de Williams, ‘August‘, que va ser premiada amb el National Book Award l’any 1973. N’hem parlat amb Pilar Beltran, responsable d’Edicions 62. El llibre arriba aquesta setmana a les llibreries. Us n’oferim un avançament (pdf).

L’escriptor John Williams va ser poc prolífic. La seva obra literària la constitueixen tres novel·les (‘Butcher’s Crossing’, ‘Stoner’ i ‘August’) i dos llibres de poesia. El personatge va fer una carrera poc ortodoxa: malgrat mostrar un primerenc talent per a les lletres, de jove va abandonar els primers cursos universitaris i el 1942 va allistar-se a contracor a l’exèrcit de l’aire. Es va passar dos anys i mig fent la guerra per Birmània i l’India. Quan va tornar als Estats Units es va matricular a la Universitat de Denver, es va llicenciar i va entrar de professor de literatura a la mateixa universitat l’any 1954. Va crear un programa d’escriptura creativa i es va jubilar allà mateix el 1985. Es va morir el 1994.

Segons explica l’editora al català de l’obra de Williams, Pilar Beltran, l’escriptor no va formar mai part de cap “capelleta literària” i la Univeristat de Denver tampoc era una universitat influent. Sobretot se’l coneixia com a poeta.Tot i així, es va guanyar el respecte de la professió i va arribar a guanyar el National Book Award amb ‘August’ el 1973.

Continua l’editora: ‘Aparentment, les tres novel·les que Williams va escriure semblen molt diferents, però de fet s’assemblen: “Stoner” és la història de la vida d’un professor de literatura d’una universitat americana; “August” és la història d’un home a qui canvien el destí i el converteixen en emperador de Roma, Cèsar August; i “Butcher’s Crossing'” és el que se’n diu una novel·la de frontera, una novel·la de formació, sobre la cacera de búfals, que és la construcció d’un món mític. Totes tres novel·les, com va explicar ell mateix en una entrevista, reflecteixen un estil i un escriptor. I tracten de l’exercici del poder, perquè les maquinacions del poder sempre són les mateixes.’

Beltran remarca que ‘August’ no és exactament una novel·la històrica, perquè ‘els fets li serveixen a l’autor per anar més enllà, per explicar la formació d’un líder i la vida d’un emperador. Ens explica com aprendre a comandar un país, com es forma un bon líder que ha de ser capaç de transformar un imperi corrupte en un imperi modèlic, especialment a la capital, Roma. En aquest sentit, la novel·la té una gran actualitat. Tampoc és realment una novel·la històrica, perquè Williams deixa ben clar d’entrada que no pretén ser fidel a la realitat.’

La recuperació d’aquest escriptor

La recuperació de l’obra de John Williams és un fenomen d’abast europeu. Pilar Beltran explica com s’hi va entrebancar: ‘L’obra de Williams és un clàssic entre els cercles literaris dels Estats Units, però aquí no es coneixia fins que el New York Review of Books va recuperar ‘Stoner’ en una col·lecció de clàssics. Això va provocar que el títol tornés a circular. A França l’editorial Le Dilettante el va recuperar, sobretot gràcies a la insistència d’Anna Gavalda, que el va recomanar fervorosament. Com que Gavalda és una autora traduïda per Edicions 62, Pilar Beltran se’n va assabentar, va demanar el llibre en anglès i en va comprar els drets.

Mentrestant, va passar que Enrique Vila-Matas i Colum McCann van coincidir en una fira literària a Torí. McCann va dir a Vila-Mata que ‘Stoner’ era una obra mestra i que era el llibre que més havia regalat a la seva vida. De tornada a Barcelona, Vila-Mata va cercar la novel·la, que va trobar publicada en una petita editorial de les Canàries, Baile del sol. La va llegir i en va escriure un article molt elogiós a la premsa.

Deia Vila-Matas: ‘Impressiona la manera d’explicar que té John Williams, la seva força inusitada pels drames minúsculs i pel recompte quotidià de les nostres resignacions i decepcions, i sorprèn que ‘Sotner’, essent l’obra mestra que és, hagi pogut estar ignorada durant tan de temps.’

Pilar Beltran rebla: ‘John Williams és un gran escriptor, amb un estil directe, amb una aparent senzillesa, amb uns adjectius molt precisos… i és capaç de copsar els detalls més humans, aquells que donen la profunditat a l’ésser. En els llibres de Williams no hi ha cap pàgina on no et sentis directament interpel·lat. S’ha de llegir amb el llapis a la mà.’ Edicions 62 publicarà la tercera novel·la de Williams que resta, ‘Butcher’s Crossing’, a finals d’aquest any.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any