VÍDEOS: La lluita per la llibertat, abans i ara

  • En l'acte a Celrà es van projectar dos films de la productora 24ixs sobre el temps de la clandestinitat i l'escola dels anys 50, en defensa de la independència i de l'escola catalana

VilaWeb
Bel Zaballa
19.01.2013 - 11:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ateneu de Celrà es va omplir ahir per donar suport a l’ajuntament, el primer de ser denunciat per haver-se declarat territori lliure i sobirà. Durant l’acte es van projectar dos films curts de la productora ‘24 imatges x segon‘, que els ha fet arribar a VilaWeb. Dos vídeos en defensa de la independència i de l’escola catalana que mostren la situació del país dècades enrere, però que recorden moments ben actuals.

El primer, titulat ‘El poble’ i en què hi participen veïns de Celrà, ensenya una trobada clandestina entre veïns i un personatge disfressat i protegit que arriba de l’exili i que els llegeix un manifest: ‘La gravíssima situació social i econòmica que estem patint és culpa de la pertinença a aquest estat, que ha demostrat la seva incapacitat per administrar els recursos públics de forma eficient. Ens han amenaçat que promouran grans canvis legals que atemptaran contra l’autonomia local, i fins i tot, contra la pròpia existència del món municipal i dels serveis que aquest presta al conjunt de la ciutadania. No podem oblidar l’intent d’arraconament cultural, social i econòmic que aquest regne, acollint-se al dret de conquesta, ha sotmès al nostre poble durant gairebé tres-cents anys. Davant d’aquest context crític que viu el país, cal actuar amb fermesa i, en defensa dels interessos col·lectius, generar un clima de confiança i d’esperança per al nostre poble. Hem de preservar com a poble els nostres drets nacionals, la nostra llengua, la nostra cultura, i el llegat de la nostra història com a font d’acollida i de diàleg. Aquesta és la força que ens empeny a adreçar-nos al Parlament per tal que assumeixi a tots els efectes la plena sobirania de la nostra nació amb la perspectiva de la constitució d’un estat lliure, independent, democràtic i social’.  

El segon film, ‘L’escola’, retrata escenes quotidianes de l’escola dels anys 50, i vol ser una defensa de l’escola catalana, ‘símbol de la integració i la cohesió social del país’. L’autor del vídeo, Quim Paredes, explica que la filmació es va fer al Museu Colònia Vidal de Puig-reig, i que els infants que hi apareixen són alumnes de l’escola Xarxa de Berga.

La productora 24 imatges x segon és també la responsable d’altres clips en defensa de la llibertat del país: ‘La jove franctiradora‘ i ‘El soldat‘.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any